Sociale links
I maj måneds Nyt om beskæftigelse kan du bl.a. læse om, at Ankestyrelsen har opdateret ankeskemaet til brug i sanktionssager. Vi genoptager også visse sager om ophør af sygedagpenge som følge af en dom i Vestre Landsret. Og så kan du holde dig opdateret om aktuelle kurser og webinarer inden for området. God fornøjelse.
I Nyt om social for maj kan du b.la. læse i om mulighed for dækning af tabt arbejdsfortjeneste og sygedagpenge under covid-19. Vi har foretaget en omskrivning af en principmeddelelse på baggrund af en henvendelse fra Folketingets Ombudsmand. Og så kan du holde dig opdateret om aktuelle kurser og webinarer på området. God fornøjelse.
I Nyt om børn for maj kan du bl.a. læse, at Ankestyrelsen ændrer praksis i forhold til indstillinger til børn og unge-udvalg og om nye regler på børneområdet. Vi har offentliggjort en række nye undersøgelser og principmeddelelser, og så kan du holde dig opdateret om aktuelle kurser på området. God fornøjelse.
Kommunerne fastsætter det generelle niveau for den hjælp efter serviceloven, som borgere i kommunen kan forvente i kvalitetsstandarder. Det er en forudsætning, at kvalitetsstandarden er inden for lovgivningens rammer. Ankestyrelsens tilsyn har igennem tiden behandlet mange sager om lovligheden af kommunernes kvalitetsstandarder. I denne artikel gennemgår vi de vigtigste forhold, som kommunerne skal være opmærksomme på, når de udarbejder kvalitetsstandarder.
I første halvår af 2024 er omgørelsesprocenten på Ankestyrelsens tre største områder uændret sammenlignet med 2023. De tre største områder i Ankestyrelsen er kommunale social- og beskæftigelsessager, arbejdsskadesager og sager fra Udbetaling Danmark. Præcise tal og andre sagsområder fremgår af Ankestyrelsens Talportal.
I denne artikel fortæller vi blandt andet om, hvilken bestemmelse kommunen skal bruge til at afgøre sager om dækning af tabt arbejdsfortjeneste til forældre, der hjemmetræner deres børn, og om hvilke rettigheder det medfører for forældrene.
Når kommunen gennemfører en forældrekompetenceundersøgelse, tilknytningsundersøgelse eller lignende undersøgelse med brug af intelligens- og forståelsestest, skal kommunen have fokus på at tilskynde forældre med dansk som andetsprog til at benytte tolk. Kommunen skal ligeledes sikre sig, at forælderen forstår, hvad undersøgelsen kan bruges til. Konsekvensen ved ikke at vejlede kan være, at en afgørelse, hvor en undersøgelse uden tolkning er brugt, kan blive underkendt i Ankestyrelsen eller ved domstolene.
I det her nummer af Nyt om Arbejdsskade kan du blandt andet læse en Højesteretsdom om, at tilskadekommen har ret til at få udbetalt renter af erstatningsbeløb før skat(bruttobeløbet). Desuden er der nye principmeddelelser om tilbagebetaling og oplysningspligt, om arbejdets forhold og hjemmepleje, om ulykke, årsagssammenhæng, COVID-19, kollegasmitte og oplysningsgrundlaget. Der er desuden nye kurser, du kan tilmelde dig.
I ’Nyt om Arbejdsskade’ får du et overblik over, hvad Ankestyrelsen har arbejdet med på området det sidste stykke tid. Du kan blandt andet læse principmeddelelser om sikringspligtige arbejdsgivere i BPA-ordninger og om psykiske erhvervssygdomme. Derudover kan du læse vores årlige redegørelse om behandlingen af klagesager fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring 2022. I nyhedsbrevet kan du også læse praksisnotatet om hjemvisning af sager om tabt erhvervsevne på baggrund af manglende oplysningsgrundlag. God læselyst!
I ’Nyt om Beskæftigelse’ kan du læse om en ny principmeddelelse og en række notater på beskæftigelsesområdet. Du kan blandt andet finde notater om satser og danskbonus efter aktivloven samt om tilbagebetaling af uberettiget modtaget hjælp under udlandsophold. Du kan også læse mere om ressourceforløb og førtidspension. God læselyst.
Nyhedsbrevet indeholder resumé af fire afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnets møde den 25. januar 2022. Sagerne handler om risiko for vold i forbindelse med buskørsel, løft af mælkekasser, registrering i RUT (Registret for udenlandske tjenesteydere) og hensyn til generelle forebyggelsesprincipper i forbindelse med projektering af et byggeprojekt.
Nyhedsbrevet indeholder resumé af tre afgørelser, som Arbejdsmiljøklagenævnet traf på sit møde den 22. februar 2022. Afgørelserne handler om forsvarlig rengøring af trapper, alenearbejde for unge i butik og personlige værnemidler i form af egnede beskyttelseshandsker
Nyhedsbrevet indeholder resumé af fem afgørelser, som Arbejdsmiljøklagenævnet traf på sit møde den 29. marts 2022. Afgørelserne handler om, at sikre forsvarlige adgangsveje og etablere orienteringsbelysning ved sporskiftearbejde, ikke at indtage mad i renovationsbils førerhus, håndtering af gammel mineraluld og brug af øjenværn
Kommunen har efter lov om individuel boligstøtte pligt til at yde lån til betaling af beboerindskud, når bolig- og indkomstbetingelserne er opfyldte. I en ny principmeddelelse fastslår Ankestyrelsen, at bestemmelsen om, at der kan gives afslag, hvis ansøger har uafviklet gæld vedrørende et tidligere beboerindskudslån, kun kan bruges, når det er ansøgers egen gæld og ikke et husstandsmedlems gæld. Pligtlån kan ikke betinges af, at husstandsmedlemmer skal medansøge om lånet eller i øvrigt hæfte solidarisk.
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har i februar 2023 ændret praksis for, hvornår en løst ansat – fx en tilkaldevikar - kan anses for ophørt i et arbejde. Udvalget har set nærmere på praksis, da den tidligere praksis var i strid med reglerne. Ankestyrelsen beskriver i denne artikel Beskæftigelsesudvalgets nye praksis for, hvornår et ansættelsesforhold anses for ophørt, når et medlem af en a-kasse er løst ansat.
Ankestyrelsen har ophævet socialtilsynets påbud om, at reglerne om magtanvendelse skal efterleves i forbindelse med tv-overvågning. Det har vi gjort, fordi det ligger uden for socialtilsynets kompetence at påse regler om tv-overvågning, der ikke handler om obligatorisk tv-overvågning i voksenansvarsloven. I artiklen gennemgår vi principmeddelelse 4-22. Vi forklarer også, hvorfor vores afgørelser ikke betyder, at vi har godkendt tv-overvågning, da vi er blevet opmærksomme på, at principmeddelelsen kan opfattes sådan.
I nyhedsbrevet for januar kan du læse ti nye udtalelser fra det kommunale og regionale tilsyn.
I nyhedsbrevet for august kan du læse fem nye udtalelser fra det kommunale og regionale tilsyn.
To hovedforhandlinger i landsretten afrunder et succesfuldt forår for Ankestyrelsens retssagsenhed på arbejdsskadeområdet. Ankestyrelsens retssagsenhed håndterer nu et stadigt større antal sager.
Læs artikler fra Nyt fra Ankestyrelsen om senior - og førtidspension.
I nyhedsbrevet for juni kan du læse fem nye udtalelser fra det kommunale tilsyn.
Her kan kommunerne finde skemaet og læse en vejledning til, hvordan de skal udfylde det, når de indbringer sager om uenighed mellem kommunerne efter retssikkerhedslovens § 61.
I retssikkerhedsloven er det reguleret, hvilken kommune der skal hjælpe en borger, og hvem der skal betale.
I 2. halvår af 2020 vil Ankestyrelsen fokusere på principmeddelelser inden for følgende overordnede temaer:
Her finder du formularer, hvis du vil skrive til os.
I nyhedsbrevet for maj kan du læse fem nye udtalelser fra det kommunale og regionale tilsyn.
En sygemeldt borger kan efter aftale med kommunen holde ferie under sygeforløbet. Borger kan ikke få sygedagpenge fra kommunen under ferien. Arbejdsgiver kan dermed heller ikke få sygedagpengerefusion.