I "Nyt om Social" fra oktober 2024 kan du læse de seneste principmeddelelser på området. Du kan også læse om et nyt redskab, der kan styrke kommuners faglige tilsyn på handicapområdet. Nyhedsbrevet indeholder desuden en samlet retssikkerheds-undersøgelse foretaget af Ankestyrelsen.
Sociale links
I "Nyt om Arbejdsskade" fra maj 2024 får du et overblik over, hvad vores fagkontorer for Arbejdsskade har arbejdet med i den sidste tid. Du kan blandt andet læse en artikel vedrørende skader under transport til og fra arbejde og en anden artikel, der gennemgår statistik om Ankestyrelsens afgjorte sager i 2023.
I "Nyt om Børn" fra maj 2024 får du et overblik over, hvad vores fagkontorer på børneområdet har arbejdet med i den sidste tid. Du kan blandt andet læse om kommunal brug af servicelovens § 19 a samt flere nyheder om adoptionsområdet.
Seniorpensionsenheden skal bruge et særligt skema til at sende sager til Ankestyrelsen.
I årets første nummer af Nyt om social kan du læse om krav om begrundelse ved ændring i serviceniveauer, og hvorfor Ankestyrelsen ofte hjemviser sager om personkredsen for dækning af tabt arbejdsfortjeneste og merudgifter. Læs også om Ankestyrelsens tre strategiske fokusområder og se vores kursuskatalog for 2021.
I Nyt om social kan du bl.a. læse, at Ankestyrelsen ikke rejser tilsynssag over for Silkeborg Kommune i sag om hjælp til rengøring. Vi har netop offentliggjort en ny undersøgelse om kommunernes brug af serviceloven §§82 a-c, og så kan du holde dig opdateret om aktuelle kurser og webinarer. God fornøjelse.
Ankestyrelsen har undersøgt kommunernes praksis for fastsættelse af arbejdsevne ved etablering af første fleksjob. Undersøgelsen viser, at kommunen foretager en konkret vurdering af borgerens arbejdsevne, som den skal. Kommunen husker dog ikke altid at begrunde godkendelse af fleksjobbet trods timeforskel og har et varierende fokus på mulighed for progression i jobbet.
Ankestyrelsen har fået en ny talportal, som skal sikre en bedre formidling af data og statistik om vores afgørelser på det kommunale social- og beskæftigelsesområde. Det er med den nye talportal blandt andet muligt med et hurtigt klik at få overblik over fx ændringer eller hjemvisninger i en enkelt eller flere kommuner.
Ankestyrelsen har samlet en række tidligere principmeddelelser om selvstændige erhvervsdrivendes ret til hjælp til forsørgelsen i principmeddelelse 36-20. Kommunernes tilbagemeldinger viser, at de ofte er udfordret i deres vurdering af disse sager, og med den nye principmeddelelse bliver praksis tydeligere.
I Nyt om social kan du bl.a. læse om Ankestyrelsens afgørelse i undersøgelsen af kommuners brug af private konsulenter på socialområdet. Vi har fået en ny talportal, som skal sikre bedre formidling af data og statistik om Ankestyrelsens afgørelser. Og så kan du holde dig opdateret om aktuelle kurser og webinarer på området. God fornøjelse.
Vi har samlet alle vores blanketter og skemaer ét sted.
I "Nyt om Arbejdsskade" fra juli 2024 kan du blandt andet læse om en dom afsagt af Højesteret på arbejdsskadeområdet. Du kan også få indblik i, hvordan klager på arbejdsskadeområdet har fordelt sig i 2023.
I "Nyt om Børn" fra juli 2024 kan du læse Ankestyrelsens nye undersøgelse af børn og unges perspektiver på, hvad der kan være årsager til, at børn eller unge rømmer fra anbringelsessteder. Du kan også tilmelde dig et kursus for børne- og ungeudvalgene om Barnets lov.
Nyhedsbrevet indeholder resumé af fire afgørelser, som Arbejdsmiljøklagenævnet har truffet på sit møde i august 2021. Den første afgørelse handler om, hvem der kan indgå aftale om at fravige reglerne om hviletid på et botilbud. Den anden afgørelse handler om, at unge under 18 år ikke må arbejde efter kl. 22. Den tredje afgørelse handler om brug af flagmand på en byggeplads og den sidste afgørelse handler om transport af fyrværkeri i patruljebil.
En lov, der blandt andet skal styrke kvaliteten i sagsbehandlingen samt de indsatser, der hjælper børn og unge med behov for særlig støtte, og som skal sikre, at de får den rette hjælp i tide. En Lov, der ligeledes skal afspejle et tidssvarende børnesyn, og sikre at barnets eller den unges perspektiv altid er i fokus. En lov, der skal sikre børns retssikkerhed, har selvfølgelig topprioritet i både Ankestyrelsen og Socialstyrelsen.
Ankestyrelsen har undersøgt udvalgte kommuners strategi for og praktiske brug af virksomhedspraktik. Undersøgelsen viser, at virksomhedspraktik er et centralt redskab i kommunernes arbejde med at få ledige borgere i job.
Nyhedsbrevet indeholder resumé af fem afgørelser truffet af Arbejdsmiljøklagenævnet i januar 2021. De tre første afgørelser handler om virksomhedernes ansvar for egne ansatte selvom en anden har ansvaret for stillads, fællesområde eller adgangsvejen mv. I den fjerde afgørelse fastholdt nævnet påbud om etablering af punktudsug til at fjerne sundhedsskadelige svejserøg. I den sidste afgørelse fastholdt nævnet påbud om recirkulering af luft og hjemviste afgørelse om brug af autoriseret rådgivningsvirksomhed.
Her kan du få svar til de mest stillede spørgsmål i fht. hvordan du skal bruge Ankestyrelsens ankeskema..
Obs.: Der er pr. 1. januar 2024 kommet nye regler om refusion for udgifter til førtidspension. Nyhedsbrevet beskriver de regler, der var gældende frem til 1. januar 2024.
Her finder du Ankestyrelsens blanketter og kontaktformularer.
I sociale sager og beskæftigelsessager, skal kommunerne bruge et web-ankeskema, når de sender klagesager til Ankestyrelsen.