Juli 2025
Ankestyrelsens principmeddelelse 2-25 om sygedagpenge - forlængelse - forrang - opfølgning - tilbagekaldelse af forvaltningsakt
Principmeddelelsen fastslår, at kommunen skal forlænge sygedagpengeperioden efter revurderingstidspunktet, når en af forlængelsesmulighederne er opfyldt, jf. sygedagpengelovens § 27, stk. 1.
Ingen af forlængelsesreglerne i sygedagpengelovens § 27 har forrang i forhold til de øvrige regler, og en kommune er ikke afskåret fra at anvende en bestemt forlængelsesregel, selvom den sygemeldte opfylder flere forlængelsesregler.
Kommunen skal ved forlængelse af sygedagpengeperioden anvende den regel, som på tidspunktet for afgørelsen om forlængelse er mest relevant at benytte ud fra en vurdering af de konkrete oplysninger om den sygemeldtes aktuelle forhold. Kommer der senere væsentlige nye oplysninger om andre forlængelsesgrunde, skal kommunen inddrage disse og træffe afgørelse om den forlængelsesgrund, der nu er mest relevant at benytte.
Læs principmeddelelsen
Ankestyrelsens principmeddelelse 3-25 om personlig assistance - fleksjob – lønmodtagere
Det fremgår af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v., at der kan bevilliges personlig assistance til blandt andet lønmodtagere i fleksjob.
Principmeddelelsen fastslår, at hvis en lønmodtager i fleksjob har et konkret behov for personlig assistance for at udføre sine arbejdsopgaver på bevillingstidspunktet, kan kommunen ikke give afslag på eller nedsætte bevillingen af timer til personlig assistance alene med den begrundelse, at der allerede er helt eller delvist kompenseret for lønmodtagerens funktionsnedsættelse igennem fleksjobaftalen. Der er tale om to regelsæt, der på forskellig vis kompenserer eller støtter lønmodtageren i fleksjob i tilknytningen til arbejdsmarkedet.
Læs principmeddelelsen
Ankestyrelsens principmeddelelse 10-25 om kompetence - klageadgang - afgørelse
Principmeddelelsen fastslår, at kommunens beslutning om, hvorvidt kontaktforløbet efter beskæftigelsesindsatsloven kan foregå uden kontakt til borgeren på grund af alvorlig sygdom (standby-ordningen) ikke er en beslutning, der kan påklages til Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg.
Kommunen gennemfører et kontaktforløb for borgere, der modtager offentlig hjælp til forsørgelse. Kommunen skal tilrettelægge et fleksibelt kontaktforløb under hensyn til borgerens ønsker og forudsætninger og arbejdsmarkedets behov. Reglerne om kontaktforløbet fremgår af beskæftigelsesindsatsloven.
Praksisundersøgelse om kommunernes tilkendelser af førtidspension
Ankestyrelsen har undersøgt kommunernes praksis for tilkendelser af førtidspension.
Vi har undersøgt, om kommunernes afgørelser, hvor der tilkendes førtidspension, er i overensstemmelse med lovgivningen. Vi har også undersøgt, hvad der kendetegner borgere, der får tilkendt førtidspension, og hvilke årsager der er til, at der er sket en stigning i tilkendelser af førtidspension.
Undersøgelsen afdækker også, hvilke udfordringer kommuner oplever i forhold til at give borgerne den rette forudgående indsats for at forhindre en senere tilkendelse af førtidspension.
Læs undersøgelsen
Kurser og læring
Cases om ferie i forbindelse med ressourceforløb
Ankestyrelsens erfaringer fra klagesagsbehandlingen og den generelle vejledning af kommunerne viser, at sager om ferie i forbindelse med et ressource- eller jobafklaringsforløb kan give udfordringer i den kommunale sagsbehandling. Det kan medføre store konsekvenser for borgeren og betyde yderligere arbejde for den kommunale sagsbehandler.
Lovgivningen på området er kompliceret. Derfor har Ankestyrelsen produceret dette korte casebaserede materiale, der forhåbentlig kan bidrage til at gøre det nemmere at arbejde med reglerne på området.