Nyheder
Læringsnotat til kommunerne om tabt arbejdsfortjeneste
Læringsnotatet er udarbejdet på baggrund af en gennemgang af sager fra seks udvalgte kommuner. I notatet kan kommunerne se eksempler på korrekt sagsbehandling i sager om personkredsen for tabt arbejdsfortjeneste.
Forældre, der modtager støttende indsatser efter barnets lov § 32 (tidligere servicelovens § 52), har nu mulighed for at få genoptaget visse sager om følgeudgifter
Med principmeddelelse 12-25 har Ankestyrelsen ændret praksis om dækning af følgeudgifter for forældre, der modtager støttende indsatser efter barnets lov § 32 (tidligere servicelovens § 52). Som følge af denne praksisændring, er der visse sager, der skal genoptages.
Mulighed for at få genoptaget sager om dækning af merudgifter efter barnets lov § 86 (tidligere servicelovens § 41)
Med principmeddelelse 11-25 har Ankestyrelsen ændret praksis om dækning af merudgifter på børnehandicapområdet, når respirationshjælpere tager med på ophold uden for hjemmet i Danmark. Det gælder kun, når respirationshjælpere er bevilget som led i en fælles hjælperordning. Som følge af praksisændringen, er der sager, der skal genoptages.
Ny undersøgelse om kommunernes erfaringer med underretninger
Undersøgelsen viser, at kommunerne løbende justerer organisering og arbejdsgange for at håndtere underretninger. Det sker i lyset af barnets lov og det øgede fokus på tidlig indsats og systematisk inddragelse af børn og unge.
Ankestyrelsens redegørelse om behandling af klagesager fra Seniorpensionsenheden 2024
Ankestyrelsen har offentliggjort sin årlige redegørelse om behandling af klagesager fra Seniorpensionsenheden. Redegørelsen indeholder statistik over indkomne og behandlede sager om seniorpension i 2024.
Nyt fra Ankestyrelsen nr. 2 juni 2025
I dette nummer af Nyt fra Ankestyrelsen kan du læse om Center for Praksiskoordinerings nye undersøgelse om tildeling af førtidspension. Vi har en beskrivelse af en række nye korte e-læringsforløb på læringsportalen, en artikel om vores erfaringer med blended learning som undervisningsform og en påmindelse om et webinar med fokus på dokumentation. Du kan også læse vores guide, om hvordan du som kommunal sagsbehandler kan hjælpe borgere ind på Mit Overblik. Vi ønsker alle læserne en rigtig god sommer.
Ankestyrelsen holder lukket grundlovsdag
I anledning af grundlovsdag holder Ankestyrelsen lukket den 5. juni.
Rigsrevisionen har offentliggjort sin beretning om Ankestyrelsens tilsyn og brug af reaktioner ved lovbrud
Statsrevisorerne har den 2. juni fremsendt Rigsrevisionens beretning om Ankestyrelsens tilsyn og brug af reaktioner ved lovbrud til Folketinget. Indenrigs- og Sundhedsministeriet er ressortministerium for det regionale og kommunale tilsyn, og Ankestyrelsen vil nu gå i dialog om beretningens anbefalinger med ministeriet.
Ny guide skal styrke behandlingen af sager om flytning uden samtykke
Ankestyrelsen har lavet en guide til behandling af sager om optagelse i særlige botilbud uden samtykke (flytning uden samtykke). Guiden er en del af retssikkerhedsinitiativerne på handicapområdet, og den gennemgår reglerne om magtanvendelse med fokus på konkrete bestemmelser i serviceloven.
Psykolognævnet bliver nedlagt
Folketinget har den 27. maj 2025 vedtaget at nedlægge psykolognævnet og ophæve psykologloven. Fremover skal psykologer høre under loven om autoriserede sundhedspersoner og sundhedsfaglig virksomhed.
Højesteret har afsagt dom i en arbejdsskadesag angående spørgsmålet om anerkendelse af en ulykke sket under hjemmearbejde
Den 2. maj 2025 afsagde Højesteret dom i en arbejdsskadesag, hvor der var anmeldt en arbejdsskade som følge af et fald i hjemmet sket under udførelsen af hjemmearbejde.
Ankestyrelsen holder Kristi Himmelfartslukket
I anledning af Kristi Himmelfartsferien holder Ankestyrelsen lukket.
Ny praksis-undersøgelse om kommunernes tilkendelser af førtidspension
Siden 2014 er der sket en stigning i antallet af borgere, der får tilkendt førtidspension. Ankestyrelsen har undersøgt, om kommunernes afgørelser, hvor der tilkendes førtidspension, er i overensstemmelse med lovgivningen, og vi belyser kommunernes perspektiver på, hvad der er årsagerne til stigningen i tilkendelser af førtidspension.
Kommunerne har fået større erfaring med sager om adoption uden samtykke
Ankestyrelsen har i en landsdækkende undersøgelse set på kommunernes erfaringer med adoption uden samtykke, jf. adoptionslovens § 9, stk. 3 og stk. 4. Undersøgelsen ser nærmere på kommunernes vurdering af, hvilke forhold der kan styrke deres brug af reglerne, og hvilke forhold der kan hindre deres brug af reglerne om adoption uden samtykke. Undersøgelsen viser blandt andet, at der træffes flere afgørelser om adoption uden samtykke end tidligere, og at der er flere kommuner, der i de seneste år har forsøgt at indstille en sag om adoption uden samtykke.
Ny kortlægning af kommunernes anvendelse af servicelovens § 102
Ankestyrelsen har kortlagt, hvordan kommunerne anvender servicelovens § 102. Bestemmelsen giver kommunerne mulighed for at give tilbud af behandlingsmæssig karakter til borgere, der har en betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller som har særlige sociale problemer. Kortlægningen peger blandt andet på, at et flertal af kommunerne ikke benytter bestemmelsen, og at de kommuner, der anvender bestemmelsen, oftest bevilger psykologbehandling.
Undersøgelse om kommunernes arbejde med at tilbyde støtte til forældre til anbragte børn og unge
Ankestyrelsen har undersøgt kommunernes erfaringer med at bevilge støtte til forældre til anbragte børn og unge og med at udarbejde forældrehandleplaner og helhedsorienterede planer efter barnets lov. Den nye undersøgelse viser, at forældres brug af støttepersoner kan bidrage til at forbedre samarbejdet mellem kommunen og forældrene, og at kommunerne ikke har en ensartet praksis for at tilbyde anden støtte til forældrene såsom eksempelvis familiebehandling og psykologhjælp.
Vedrørende Danish International Adoptions (DIA) tidligere arkiver
Danish International Adoptions tidligere arkiver er overdraget til Ankestyrelsen som offentlige arkiver. Det drejer sig om både fysisk og elektronisk materiale om adoptioner fra tidligere adoptionsformidlende organisationer, som har formidlet adoptioner fra 70 lande.
Kommunerne er blevet bedre til at få behandlet danmarkskortet på et kommunal-bestyrelsesmøde
Ankestyrelsen har nu gennemgået kommunernes behandling af og opfølgning på Social-, Bolig- og Ældreministeriets danmarkskort for 2024 (omgørelsesprocenter for 2023). Vi kan konstatere, at kommunerne er blevet bedre til at få behandlet danmarkskortet. For 96 af de 98 kommuner er der således ikke anledning til at foretage yderligere. I de to foregående år var det tilfældet for henholdsvis 92 (i 2023) og 85 kommuner (i 2022).
Ankestyrelsens opfølgning på tilsynsudtalelser om forsyningspligt
Ankestyrelsens tilsyn med kommuner og regioner har modtaget svar fra Københavns Kommune, Odense Kommune og Aarhus Kommune i sager, hvor tilsynet havde vurderet, at kommunerne ikke overholdt deres forsyningspligt. På baggrund af svarene vil tilsynet senere på året følge op på kommunernes tiltag.
Nyt fra Ankestyrelsen nr. 1 marts 2025
Her kan du læse om vores nye guide om afgørelser om afslag på eller ophør af hjælp på grund af formue. Du kan læse en artikel om året, der gik, og de tilsynssager og projekter, som tilsynet har arbejdet med inden for det sociale område. I to nyheder kan du læse om en højesteretsdom om erstatning for tab af arbejdsevne, og om hvordan borgere via Mit Overblik nu kan følge med i udvalgte sager hos Ankestyrelsen. Ankestyrelsens læringsplatform har fået en overhaling, så du lettere og hurtigere kan finde rundt på den – det kan du også læse mere om.
Ankestyrelsens tilsyn laver en generel udtalelse om kommuners kriterier for boligsocial anvisning
Ankestyrelsens tilsyn med kommuner og regioner har flere sager om kommunernes kriterier for boligsocial anvisning. Derfor laver tilsynet nu en generel udtalelse om emnet, der bliver sendt til alle landets kommuner.
Handicapsags-barometer: Kommunerne afgør størstedelen af sagerne om dækning af merudgifter til voksne korrekt
Ankestyrelsens handicapsagsbarometer for 2024 har taget temperaturen på sagsbehandlingen i landets kommuner i sager om merudgifter til voksne. Barometret viser, at kommunerne afgør 90 procent af sagerne korrekt.
Handicapsags-barometer: Der er retlige mangler i halvdelen af sagerne om dækning af merudgifter på børneområdet
Ankestyrelsen handicapsagsbarometer for 2024 har taget temperaturen på sagsbehandlingen i landets kommuner i sager, som ikke er påklaget til Ankestyrelsen. Barometret viser, at der er retlige mangler i 50 procent af sagerne om dækning af merudgifter til børn.
Ankestyrelsens redegørelse om behandling af klagesager fra Seniorpensionsenheden 2023
Ankestyrelsen har offentliggjort sin årlige redegørelse om behandling af klagesager fra Seniorpensionsenheden. Redegørelsen indeholder statistik over indkomne og behandlede sager om seniorpension i 2023.
Ankestyrelsen forventer stigende sagsbehandlingstid inden for social- og beskæftigelsessager
Ankestyrelsen har i de senere år modtaget flere klagesager inden for stort set alle sagsområder. Det betyder desværre, at du kan opleve en længere sagsbehandlingstid i din sag end tidligere.
Årsrapporten 2024 for Klagenævnet for Specialundervisning
Rapporten giver et overblik over antallet af modtagne klager, afsluttede klagesager, realitetsbehandlede klagesager og sagsbehandlingstid.
Mulighed for at få genoptaget visse sager om erhvervsevnetab til tilskadekomne i fleksjob, der er truffet efter arbejdsskadesikrings-lovens § 17 a
Som følge af en dom fra Højesteret den 17. januar 2025 omhandlende arbejdsskadesikringslovens § 17 a kan en række sager om erstatning for tab af erhvervsevne til tilskadekomne, der efter en arbejdsskade er visiteret til fleksjob eller er i fleksjob, genoptages. Det gælder, hvis erstatning er blevet afslået, fordi indtægtstabet/indtægtsnedgangen er under 15 pct. Indtægtstab under 5 pct. erstattes efter Højesterets dom dog fortsat ikke.
Status på opgaver vedr. adoptionsområdet
Den 1. november 2024 overtog Ankestyrelsen Danish International Adoptions (DIA) opgaver. Herunder følger en opdateret status på opgaverne.
Borgerne kan nu følge med i udvalgte sager hos Ankestyrelsen
Nu bliver det lettere for borgere at følge med i status på behandlingen af deres sager i Ankestyrelsen. Det kan de gøre via Ankestyrelsens nye integration til Mit Overblik på borger.dk. Ankestyrelsens sagsoverblik på Mit Overblik giver et enkelt og overskueligt overblik over borgerens sagsforløb. Målet med den nye funktion er at øge gennemsigtigheden i sagsbehandlingen og give borgerne mulighed for selv at holde sig opdateret.