Ny praksis-undersøgelse om kommunernes tilkendelser af førtidspension
Utilstrækkelig dokumentation i forhold til målgruppevurderingen
Vi har i 10 udvalgte kommuner undersøgt, om kommunernes afgørelser om tilkendelse af førtidspension er i overensstemmelse med lovgivningen, og om kommunerne begår fejl i sagsbehandlingen i forbindelse med behandling af sagerne. Sager, hvor borgeren har fået afslag på førtidspension, indgår ikke i undersøgelsen.
En forudsætning for at kunne få tildelt førtidspension er, at der ikke er et realistisk udviklingsperspektiv for borgerens arbejdsevne. Undersøgelsen viser, at kommunerne i nogle tilfælde ikke har indhentet tilstrækkelig dokumentation for, at der ikke er et realistisk udviklingsperspektiv for borgerens arbejdsevne. Det betyder, at der i disse sager er tvivl om, hvorvidt borgeren er i målgruppen for førtidspension.
Ankestyrelsen ville have hjemvist eller ændret 18 ud af 60 af de gennemgåede sager, hvis sagerne var blevet påklaget til Ankestyrelsen. Hjemvisningerne skyldes dels, at det ikke er tilstrækkeligt dokumenteret, at der ikke er et udviklingsperspektiv for borgers arbejdsevne, dels sagsbehandlingsfejl, som Ankestyrelsen – som klageinstans – ikke ville kunne rette op på. Ændringerne skyldes enten, at førtidspensionen er tilkendt fra et forkert tidspunkt, eller at borgeren efter Ankestyrelsens vurdering i stedet skulle have haft et ressourceforløb eller fleksjob.
Ankestyrelsen kan dermed konstatere, at kommunerne i nogle tilfælde ikke har foretaget en tilstrækkelig undersøgelse af borgerens arbejdsevne i forhold til et eventuelt udviklingsperspektiv. I nogle få tilfælde er det også Ankestyrelsens vurdering, at borgeren er i målgruppen for et ressourceforløb eller fleksjob og dermed ikke er berettiget til førtidspension, som bevilget af kommunen.
På baggrund af sagsgennemgangen kan vi ikke konkludere om kommunerne tilkender førtidspension i strid med lovgivningen.
Årsager til stigningen i tilkendelser af førtidspension
Siden 2014 er der sket en stor stigning i antallet af borgere, der får tilkendt førtidspension. Dette gør sig gældende både for borgere over og under 40 år. De kommuner, vi har talt med, peger på flere faktorer, der har medvirket til denne stigning.
Flere kommuner fortæller, at der er kommet flere borgere i målgruppen for førtidspension. De oplever blandt andet flere borgere både under og over 40 år med psykiske lidelser, at flere borgere har massive udfordringer, samt at der ofte er tale om en kombination af flere forskellige typer udfordringer.
De kommuner, vi har talt med, fortæller om forskellige årsager til stigningen i tilkendelser af førtidspensioner. Kommunerne fremhæver blandt andet en række lovændringer, som har haft betydning for det nuværende høje niveau af tilkendelser af førtidspension:
- I 2013 trådte en reform af førtidspension i kraft, som blandt andet havde til formål at begrænse adgangen til førtidspension, så flest mulige borgere blev en del af arbejdsmarkedet. Implementeringen af reformen betød, at mange borgere var i ressourceforløb i de efterfølgende år. Det førte til stigning i tilkendelser af førtidspension, da nogle af borgere ikke kunne udvikle deres arbejdsevne.
- I 2018 blev der gennemført en præcisering i loven, som betyder, at kommunen skal tilkende ressourceforløb, hvis de vurderer, at det er realistisk, at borger kan udvikle sin arbejdsevne, og at borger kan blive selvforsørgende, eventuelt i et fleksjob. Hvis ikke kommunen vurderer det, skal kommunen tage stilling til, om der i stedet skal indledes en sag om førtidspension. Denne ændring førte til, at en del borgere fik tilkendt førtidspension, fordi kommunen ikke kunne pege på yderligere udviklingsmuligheder.
- I 2022 trådte nye regler i kraft om kortere ressourceforløb og indsatsgaranti. Det har betydet, at flere borgere hurtigere får deres sag vurderet i forhold til, om de kan profitere af yderligere indsatser, eller om der skal tilkendes førtidspension. På den måde har de nye regler også resulteret i en stigning i tilkendelser af førtidspension.
Nogle kommuner fremhæver også, at flere nationale tiltag har medvirket til stigningen i tilkendelser, herunder tiltag som ”Flere skal med”. Tiltag, som har medført flere ressourcer i kommunerne til at behandle sager, hvor kommunerne er nået frem til, at flere af de langtidsledige borgere skulle visiteres videre til eksempelvis førtidspension.
Udfordringer med at give den rette forudgående indsats
Endelig oplever kommunerne flere udfordringer i forhold til at give den rette indsats for at kunne udvikle borgerens arbejdsevne og muligvis forhindre tilkendelse af førtidspension. Kommunerne fremhæver blandt andet følgende udfordringer:
- Udfordringer med at tilpasse den beskæftigelsesrettede indsats, når målgruppen ændrer sig
- Udfordringer med, at nogle borgere ikke får tilstrækkelig indsats i psykiatrien i rette tid
- Udfordringer med, at nogle borgere ikke modtager den nødvendige hjælp i socialforvaltningen
- Udfordringer i samarbejdet med sundhedsvæsnet, herunder den praktiserende læge
Kommunerne fortæller også om andre årsager til stigningen, som du kan læse mere om i rapporten.
Vi har gennemgået 60 sager fra 10 kommuner og interviewet medarbejdere og ledere fra beskæftigelsesforvaltningen i fem af de 10 kommuner.
Undersøgelsen er bestilt af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Læs undersøgelsen her