Gå til indhold

Oktober 2024

I "Nyt om Social" fra oktober 2024 kan du læse de seneste principmeddelelser på området. Du kan også læse om et nyt redskab, der kan styrke kommuners faglige tilsyn på handicapområdet. Nyhedsbrevet indeholder desuden en samlet retssikkerheds-undersøgelse foretaget af Ankestyrelsen.

Ankestyrelsens principmeddelelse 8-24 om barnets lov § 90, afløsning, aflastning, udmåling

Principmeddelelsen fastslår, at Barnets lov § 90 oplister en række bestemmelser om hjælp og støtte i serviceloven, der finder tilsvarende anvendelse vedrørende børn og unge, der har behov herfor. Fx bestemmelsen om afløsning og aflastning.

Kommunen skal således tilbyde afløsning og aflastning til en forælder eller andre nære pårørende, der passer et barn eller en ung med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.

Afgørelser vedrørende børn og unge om de typer af hjælp, der er nævnt i § 90, træffes efter barnets lov. Det betyder, at de procesregler, der fremgår af barnets lov, herunder bl.a. reglerne om inddragelse, også gælder.

Principmeddelelsen fastslår desuden, hvilke hensyn der kan tillægges vægt ved udmålingen af hjælp til afløsning og aflastning.

Læs hele principmeddelelsen

Ankestyrelsens principmeddelelse 11-24 om Rådighedstimer, kontant tilskudsordning, borgerstyret personlig assistance

Principmeddelelsen fastslår, i hvilke situationer der skal udmåles aktive hjælpertimer, og hvornår der kan udmåles rådighedstimer efter udmålingsbekendtgørelsen, herunder hvilke hensyn der kan inddrages ved udmåling af rådighedstimer. Nedenfor fremgår eksempler på situationer, hvor der skal udmåles henholdsvis aktive hjælpertimer og rådighedstimer.

Hvis borgeren har et fast eller forventet hjælpebehov, der kræver aktiv tjeneste fra en hjælpers side, skal hjælpen udmåles som aktive hjælpertimer. Det vil fx være situationer, hvor en borger har behov for hjælp én eller flere gange i løbet af natten, uden at det på forhånd vides, på hvilke tidspunkter af natten hjælpebehovet opstår.

Der kan udmåles rådighedstimer, hvis der undtagelsesvist udføres aktiviteter for borgeren, og borgeren således har et sporadisk hjælpebehov. Der er tale om situationer, hvor en borger kan få behov for hjælp om natten, uden at det på forhånd kan vides, om og hvor ofte behovet opstår.

Læs hele principmeddelelsen

Ankestyrelsens principmeddelelse 18-24 om børne- og ungeydelse - ligedeling - EU/EØS - EF-forordning nr. 883/2004 - to berettigede ydelsesmodtagere - udbetalingsregler – overgangsregel

Principmeddelelsen fastslår blandt andet, at når en sag om udbetaling af børne- og ungeydelse er omfattet af EF-forordning nr. 883/2004 om koordinering af de sociale sikringsordninger (grundforordningen), skal børne- og ungeydelsen ikke ligedeles.

Læs hele principmeddelelsen

Ankestyrelsens principmeddelelse 21-24 om børnetilskud - formodningsregel - samlevende - fælles husførelse - ydelsesmodtagers fordele

Principmeddelelsen fastslår, at en ydelsesmodtager kun kan anses som samlevende, hvis ydelsesmodtageren ved en relation samlet set opnår fordele, der kan sidestilles med de fordele, som gifte og samlevende har.

Der gælder en formodning for, at to personer, der er tilmeldt samme folkeregisteradresse, som er en enfamiliesbolig, skal betragtes som samlevende. Det er ydelsesmodtageren, der skal afkræfte formodningen for samliv. Når en ydelsesmodtager oplyser, at modtageren på trods af den fælles folkeregisteradresse må anses som enlig, skal Udbetaling Danmark foretage en konkret vurdering af, om ydelsesmodtageren er samlevende eller enlig.

Læs hele principmeddelelsen

Ankestyrelsen har foretaget en samlet retssikkerheds-undersøgelse

Ankestyrelsen har lavet en bred afdækning af udfordringer med retssikkerheden på handicapområdet. Den bygger på Ankestyrelsens egen klagesagsstatistik og på kommuner, borgere og interessenters erfaringer med forvaltningen af bestemmelserne og deres forslag til regelforenklinger.

Undersøgelserne viser, at der er høje omgørelsesprocenter på både voksen- og børnehandicapområdet, og at de hyppigste årsager til omgørelserne er utilstrækkelig sagsoplysning og begrundelsesmangler.

Læs hele undersøgelsen

Nyt redskab kan styrke kommuners faglige tilsyn på handicapområdet

Et nyt redskab kan styrke kommuners faglige ledelsestilsyn med sagsbehandling på børne- og voksenhandicapområdet. Redskabet er udviklet i et samarbejde mellem Social- og Boligstyrelsen, Ankestyrelsen og tre kommuner.

Både borgere og myndigheder er interesserede i hurtig og effektiv sagsbehandling af høj kvalitet, og derfor foretager kommuner løbende faglige tilsyn med den konkrete sagsbehandling. For at understøtte det arbejde har Ankestyrelsen og Social- og Boligstyrelsen udviklet et redskab, som kommuner kan benytte til systematisk at arbejde med ledelsestilsyn på både børne- og voksenhandicapområdet. Foruden de to styrelser har tre pilotkommuner, Odsherred, Frederikssund og Norddjurs været involveret i udviklingen af redskabet.

Læs hele nyheden

Sidst opdateret 11.10.2024

Ring: 33 41 12 00 man-tirs og tors-fre kl. 9-15. Onsdag lukket

Adresse: Ankestyrelsen, 7998 Statsservice

Mail: ast@ast.dk

Sikker mail: sikkermail@ast.dk

Tilgængelighedserklæring