Gå til indhold

Marts 2025

I "Nyt om Social" fra marts 2025 kan du læse handicapsagbarometret 2024 om merudgifter til voksne og handicapsagbarometret 2024 om merudgifter til børn. Du kan også læse en evalueringsrapport om vores læringsforløb om støtte til køb af bil, vores redegørelse om behandling af klagesager fra Udbetaling Danmark, en generel udtalelse om kommuners kriterier for boligsocial anvisning, og om at Ankestyrelsen forventer stigende sagsbehandlingstider inden for social- og beskæftigelsessager. Borgere kan nu følge med i udvalgte sager hos Ankestyrelsen – det kan du også læse mere om i nyhedsbrevet. Og så kan du se det nye e-læringsmateriale.

Handicapsagsbarometret 2024 om merudgifter til børn
Ankestyrelsen har undersøgt kommunernes overholdelse af regler og praksis i sager om dækning af merudgifter efter servicelovens § 41 (nu barnets lov § 86). Handicapsagsbarometret bygger på en gennemgang af 385 sager fra alle landets kommuner. Sagerne er ikke påklaget til Ankestyrelsen og omfatter både afgørelser om bevilling af og afslag på dækning af merudgifter. Det bliver derfor muligt at se et generelt billede af kvaliteten af kommunernes sagsbehandling også i forhold til de sager, som borgerne ikke har valgt at klage over.

Læs undersøgelsen her

Handicapsagsbarometret 2024 om merudgifter til voksne
Ankestyrelsen har undersøgt, om kommunerne overholder regler og praksis i sager om dækning af merudgifter til voksne efter servicelovens § 100. Handicapsagsbarometret bygger på en gennemgang af 385 sager fra 97 af landets kommuner. Sagerne er ikke påklaget til Ankestyrelsen og omfatter både afgørelser om bevilling af og afslag på dækning af merudgifter. Det bliver derfor muligt at se et generelt billede af kvaliteten af kommunernes sagsbehandling også i forhold til de sager, som borgerne ikke har valgt at klage over.

Læs undersøgelsen her

Evalueringsrapport - læringsforløb om støtte til køb af bil
Evalueringsrapporten præsenterer erfaringer fra Ankestyrelsens læringsforløb med fokus på sager om støtte til køb af bil. Læringsforløbet er en del af retssikkerhedsinitiativerne, der understøtter retssikkerhed og tillid på handicapområdet.

Læs evalueringsrapporten her

Ankestyrelsens tilsyn laver en generel udtalelse om kommuners kriterier for boligsocial anvisning
Ankestyrelsens tilsyn med kommuner og regioner har flere sager om kommunernes kriterier for boligsocial anvisning. Derfor laver tilsynet nu en generel udtalelse om emnet, der bliver sendt til alle landets kommuner.

Læs nyheden her

Ankestyrelsen forventer stigende sagsbehandlingstid inden for social- og beskæftigelsessager
Ankestyrelsen har i de senere år modtaget flere klagesager inden for stort set alle sagsområder. Det betyder desværre, at du kan opleve en længere sagsbehandlingstid i din sag end tidligere.

Læs nyheden her

Borgerne kan nu følge med i udvalgte sager hos Ankestyrelsen
Nu bliver det lettere for borgere at følge med i status på behandlingen af deres sager i Ankestyrelsen. Det kan de gøre via Ankestyrelsens nye integration til Mit Overblik på borger.dk. Ankestyrelsens sagsoverblik på Mit Overblik giver et enkelt og overskueligt overblik over borgerens sagsforløb. Målet med den nye funktion er at øge gennemsigtigheden i sagsbehandlingen og give borgerne mulighed for selv at holde sig opdateret.

Læs nyheden her

Kurser og læring


Snitflader mellem § 85 og § 107 i SEL – bostøtte i egen bolig eller midlertidigt botilbud?
Materialet handler om snitfladen mellem to bestemmelser i lov om social service (SEL) - § 85 om socialpædagogisk støtte i egen bolig og § 107 om midlertidigt botilbud. Nærmere bestemt den type sager, hvor unge borgere (18-30 år) med psykisk funktionsnedsættelse oplever svære perioder - turbulente tanker, selvskadende adfærd, svær angst mm. - og derfor har et særligt støttebehov. Her kan flere ting være svære at vurdere i det socialfaglige og juridiske arbejde.

Find e-læringsmaterialet her

Case om sagsoplysning – med udgangspunkt i boligindretning
Materialet handler om sagsoplysning i sager om boligindretning. Materialet vil dog være relevant for alle sagsbehandlere, der sidder med komplekse, længerevarende sager. Hovedpointen i materialet er, at vi i Ankestyrelsen konstaterer, at det kan være svært at lykkes med sagsoplysning i længerevarende, komplekse sager, fordi man kommer uheldigt fra start. Med materialet ønsker vi at henlede opmærksomheden på denne problemstilling, der risikerer at gøre komplekse sager unødvendigt besværlige for både borger og myndighed.

Find e-læringsmaterialet her

Fokus på dokumentation
I Ankestyrelsen ser vi ofte, at der er problemer med helhedsvurderingen, sagsoplysningen og dokumentationen, der betyder, at en sag må hjemvises; altså sendes tilbage til kommunen, fordi sagen ikke indeholder tilstrækkelige oplysninger til, at Ankestyrelsen kan vurdere, om kommunen har truffet den korrekte afgørelse. Hjemvisninger forlænger den samlede sagsbehandlingstid for borgeren og er ærgerligt for alle involverede parter. Vi håber derfor, at materialerne kan være med til at understøtte dit konkrete arbejde med oplysning borgernes sager.

Find e-læringsmaterialet her

Tjekliste om hjemmetræning
Ankestyrelsen har udviklet en tjekliste om reglerne på hjemmetræningsområdet. Du kan gennemgå tjeklisten for at få et samlet overblik over de regler, der gælder på hjemmetræningsområdet. Du kan også bruge tjeklisten som et opslagsværk i forbindelse med din sagsbehandling og bruge den til at sikre, at du er opmærksom på de vigtigste elementer i sagerne.

Find e-læringsmaterialet her

Sidst opdateret 10.04.2025

Ring: 33 41 12 00 man-tirs og tors-fre kl. 9-15. Onsdag lukket

Adresse: Ankestyrelsen, 7998 Statsservice

Mail: ast@ast.dk

Sikker mail: sikkermail@ast.dk

Tilgængelighedserklæring