Gå til indhold

Handicapsagsbarometret 2024 om merudgifter til børn

Ankestyrelsen har undersøgt kommunernes overholdelse af regler og praksis i sager om dækning af merudgifter efter servicelovens § 41 (nu barnets lov § 86).

Handicapsagsbarometret bygger på en gennemgang af 385 sager fra alle landets kommuner. Sagerne er ikke påklaget til Ankestyrelsen og omfatter både afgørelser om bevilling af og afslag på dækning af merudgifter. Det bliver derfor muligt at se et generelt billede af kvaliteten af kommunernes sagsbehandling også i forhold til de sager, som borgerne ikke har valgt at klage over.

I undersøgelsen ville 55 procent af sagerne blive stadfæstet, hvis de var blevet påklaget til Ankestyrelsen. Det ligger tæt på tendensen i Ankestyrelsens klagesagsbehandling, hvor Ankestyrelsen i perioden 2020 til 2023 stadfæstede 60 procent af sagerne.

De retlige mangler handler i de fleste tilfælde om utilstrækkelig sagsoplysning. Oftest mangler der oplysninger om udgiftens størrelse, om hvorvidt der er tale om en merudgift og om udgiftens nødvendighed.

I 24 procent af sagerne efterlever kommunen ikke kravet til begrundelse af afgørelsen. Det drejer sig især om, at kommunen ikke i tilstrækkelig grad beskriver de faktiske forhold, som er tillagt væsentlig betydning for afgørelsen; og/eller at kommunen ikke i tilstrækkelig grad har oplyst de hovedhensyn, der har været bestemmende for kommunens skøn.

I 46 procent af sagerne er kommunerne udfordret i forhold til at overholde sagsbehandlingsfristen. I cirka halvdelen af disse sager overskrider kommunerne sagsbehandlingsfristen med mere end 10 uger. Den gennemsnitlige overskridelse af sagsbehandlingsfristen er på 13 uger. Det er kun i få tilfælde, at kommunerne oplyser borgeren om en ny frist, hvilket kommunerne er forpligtigede til jf. retssikkerhedsloven § 3, stk. 2.

Handicapsagsbarometret indgår i det samlede initiativ om bedre retssikkerhed og tillid til kommunernes sagsbehandling på handicapområdet. Initiativerne er en del af aftalen om udmøntning af reserven på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet for 2022-2025.

I perioden gennemgår Ankestyrelsen sager fra alle landets kommuner på fire udvalgte sagsområder for at give et overordnet og generelt billede af kvaliteten af sagsbehandlingen i kommunerne på handicapområdet. Det handler om:

  • I 2023: Ledsagelse til voksne, servicelovens § 97.
  • I 2024: Dækning af merudgifter til børn og voksne, servicelovens §§ 41 og 100.
  • I 2025: Dækning af tabt arbejdsfortjeneste, barnets lov § 87

Ankestyrelsen følger op på resultaterne af handicapsagsbarometret i de undervisnings- og kompetenceudviklingsinitiativer, der også indgår i retssikkerhedsinitiativerne. Ankestyrelsen tilbyder desuden forskellige typer af læringsforløb med fokus på de generelle sagsbehandlingsregler, herunder helhedsorientering og sagsoplysning til kommunerne.

Læs den handicaptilgængelige version her

Du kan læse mere om retssikkerhedsinitiativerne her

Du kan læse mere om handicapsagsbarometret her


Hent publikationen

Sidst opdateret 14.03.2025

Ring: 33 41 12 00 man-tirs og tors-fre kl. 9-15. Onsdag lukket

Adresse: Ankestyrelsen, 7998 Statsservice

Mail: ast@ast.dk

Sikker mail: sikkermail@ast.dk

Tilgængelighedserklæring