Gå til indhold

Sociale links

Henstilling om hjemtagelse og udslusning af børn ved nationale adoptioner

Til adoptionssamrådene, samrådssekretariatet, kommunerne og Ankestyrelsen, den 11. februar 2022. Adoptionsnævnet har valgt at erstatte retningslinjerne i henstillingen vedrørende udslusningsforløbet ved nationale adoptioner af 24. august 2016 med en ny, opdateret henstilling med anbefalinger til hjemtagelsesprocessen ved en national adoption.

Nyhedsbrev 10/2021

Nyhedsbrevet indeholder seks afgørelser, som Arbejdsmiljøklagenævnet har truffet på sit møde den 30. november 2021. I to af afgørelserne fastholdt nævnet, at det er arbejdsgiverens pligt, at sørge for et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Hertil hører en pligt til at sørge for, at de ansatte også rent faktisk udfører arbejdet i overensstemmelse med den tilrettelæggelse, planlægning og instruktion arbejdsgiveren har foretaget. Arbejdsgiveren kan ikke frigøre sig fra sine pligter ved at henvise til, at de ansatte har fået instruktion. Den første af disse afgørelse omhandlede løft af køreplade ved hjælp af kran monteret på lastbil. Den anden handlede om håndtering af pallevarer. I en tredje sag fastholdt nævnet et påbud til en købmand i en franchisekæde om, at han skulle etablere en arbejdsmiljøorganisation for butikken. De tre sidste afgørelser omhandler ét tilsynsbesøg, hvor der blev givet tre påbud. Et om arbejdets udførelse, et om manglende instruktion og et om manglende effektivt tilsyn.

Nyhedsbrev 1/2020

Resuméer af fire udvalgte afgørelser om ergonomi ved løft af køkkenskabe hos kunder, anvendelse af en arbejdsplatform som elevator på en byggeplads, risiko for ulykke fra elektrisk strøm og nedstyrtning fra stillads på en byggeplads

Nyhedsbrev 5/2020

Nyhedsbrevet omhandler fire afgørelser Arbejdsmiljøklagenævnet har truffet. I den første afgørelse fastholdt nævnet et påbud om at bruge en autoriseret rådgivningsvirksomhed i forbindelse med væsentlige mangler ved plan for sikkerhed og sundhed. Den anden afgørelse handlede om at forebygge risiko for vold og trusler ved alene arbejde i et botilbud. Ved den tredje afgørelse fastholdt nævnet et strakspåbud om at anvende et egnet teknisk hjælpemiddel til at nedtage betonaltaner. I den fjerde afgørelse fastholdt nævnet et påbud om at sikre arbejdsprocessen under anvendelse af methyledchlorid.

Nyhedsbrev 6/2020

Nyhedsbrevet omhandler fire afgørelser Arbejdsmiljøklagenævnet har truffet. Den første sag handler om fejlretning af paller på et transportbånd. Den anden sag handler om arbejde på eller nær ved installationer under spænding, I den tredje sag fastholdt nævnet en afgørelse om at standse arbejdet langs en udgravning og i den fjerde sag skulle ansatte sikre mod at blive udsat for asbeststøv i forbindelse med skæring af eksisterende rørføring isoleret med kiselgur.

Nyhedsbrev 7/2020

Nyhedsbrevet indeholder resumé af tre afgørelser, som Arbejdsmiljøklagenævnet har truffet. Afgørelserne handler om montage af en æggebakkeløfter, opstilling af tavlevogne ved opsamling af tabt gods, og at en APV skulle indeholde en vurdering af de farlige stoffer og materialer i virksomheden (kemisk risikovurdering).

Nyhedsbrev 8/2020

Resumé af tre afgørelser som Arbejdsmiljøklagenævnet har truffet . Den første handler om automatisk udløsning af påbud om brug af autoriseret rådgivningsvirksomhed, når en virksomhed har fået fem påbud eller flere. Den anden handler om passende instruktion af indlejede ansatte, og den tredje handler om standsning af arbejde med opsætning af spærkonstruktioner, indtil der var etableret kollektive sikkerhedsforanstaltninger.

Nyhedsbrev 9/2020

Resumé af fem afgørelser Arbejdsmiljøklagenævnet har truffet. I den første afgørelse fastholdt nævnet et påbud om at foretage en konstruktionsberegning for stillads på en byggeplads. Den anden sag handlede om hånd- og armvibrationer i et sundhedsskadeligt omfang. I den tredje afgørelse skulle unge tælle med i forhold til krav om etablering af en arbejdsmiljøorganisation. I den fjerde sag ophævede nævnet et undersøgelsespåbud til en virksomhed om at skulle beregne og dokumentere molvægten af epoxyindholdet i et produkt, og i den sidste sag fastholdt nævnet et påbud om at forebygge risiko for vold og trusler om vold i arbejdet.

Marts 2023

I Nyt om Arbejdsskade for februar giver vi dig et overblik over de, vores fagkontorer for Arbejdsskade har arbejdet med i den sidste tid. Læs fx Ankechef Steen Østergaards kommentar, hvor han taler om strategi og åbenhed. Du kan også læse spændende nyheder, en artikel og en principmeddelelse. God læselyst!

Undervisning i konkret sagsbehandling

I samarbejde med Socialstyrelsen tilbyder Ankestyrelsen i 2023, 2024 og 2025 kurser i konkret sagsbehandling til sagsbehandlere på børne- og voksenhandicapområdet.

Kommunen skal træffe en afgørelse, når en borger har fortrudt sin raskmelding efter ophøret af et sygeforløb

Ankestyrelsen ser nogle gange sager, hvor borgere raskmelder sig under et igangværende sygeforløb, men efterfølgende fortryder raskmeldingen efter ophøret af sygeforløbet. Nogle kommuner sender disse sager videre til Ankestyrelsen uden at have afgjort, om borgerne fortsat var uarbejdsdygtige i sygedagpengelovens forstand på tidspunktet ophøret af deres sygeforløb. I denne artikel beskriver vi den rette fremgangsmåde, når kommunen modtager en henvendelse fra en borger, som ønsker at korrigere en raskmelding efter ophøret af et sygeforløb.

Ny principmeddelelse: Arbejdsskader kan også opstå ved arbejde hjemmefra

I takt med udbredelsen af hjemmearbejde ser Ankestyrelsen flere arbejdsskadesager, som handler om, hvornår man er omfattet af arbejdsskadesikringsloven, når man arbejder hjemmefra. Ankestyrelsen vil præcisere praksis på området med en række nye principmeddelelser, og i artiklen beskriver vi den første.

De sikrede døgninstitutioner bruger en række pædagogiske værktøjer som fx kropsvisitation og døralarmer forskelligt

De sikrede døgninstitutioner har siden 2019 haft mulighed for eller pligt til at bruge en række værktøjer, som skal understøtte sikkerheden og skabe større ensretning på tværs af institutionerne. Blandt værktøjerne er muligheden for udvidet kropsvisitation, obligatorisk husorden og obligatoriske døralarmer. Institutionerne bruger værktøjerne forskelligt og oplever også anvendeligheden af dem forskelligt. Det viser en ny undersøgelse fra Ankestyrelsen.

Vores opgaver

Ankestyrelsen afgør klager, koordinerer praksis og laver undersøgelser om udviklingen på social- og beskæftigelsesområdet.

Praksiskoordinering

Ankestyrelsen er mere end en klage- og tilsynsmyndighed. Vi bruger vores viden fra sagsbehandlingen og vores data til at understøtte kvalitet i vores førsteinstansers afgørelser – det kalder vi praksiskoordinering

Forældregrupper til adoptivforældre med teenagere

Vi tilbyder nu forældregrupper til forældre med teenagere, da vi har erfaringer med, at teenagetiden er en tid, hvor identitet og spørgsmål om ”hvem er jeg” kommer til udtryk i alle former og alle former for adfærd hos barnet og vækker alle former for følelser og reaktioner hos jer som forældre. Det er gennemgribende – og ofte til stor frustration for alle.

Ny principmeddelelse fastslår, hvornår arbejdsskade-myndighederne skal forelægge sager om psykisk sygdom for Erhvervssygdoms-udvalget

En ny principmeddelelse fastslår, at arbejdsskademyndighederne skal være mere lempelige i deres vurdering af arbejdets særlige art og årsagssammenhængen, når de skal vurdere, om der bør ske forelæggelse af sager om psykisk sygdom for Erhvervssygdomsudvalget end ved spørgsmålet om anerkendelse. I artiklen beskriver vi, hvornår sager om psykisk sygdom skal for Erhvervssygdomsudvalget.

Nyhedsbrev 2/2023

Nyhedsbrevet indeholder resumeer af fire afgørelser, som nævnet traf på sit møde den 28. februar 2023. I de to første sager var der givet undersøgelsespåbud til to botilbud. Det første handlede om, hvorvidt der fandt krænkende handlinger sted. Det andet påbud handlede om at undersøge omfanget af vold og trusler. Den tredje sag handlede om effektiv forebyggelse af risiko for vold i forbindelse med undervisning af elever, og den sidste sag handlede om psykisk førstehjælp.

Nyhedsbrev 9/2022

Nyhedsbrevet indeholder tre afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnets møde den 29. november 2022. Afgørelserne omhandler et påbud til en café om, at der ikke må ryges indendørs, en elevator, hvor fangindretningen var ombygget og derfor skulle betragtes som et nyt funktionelt hele, der skulle CE-mærkes og et påbud om at arbejdet med efterforskning ikke måtte forringe ansattes sikkerhed eller sundhed.

Ansøgning om PAS-undervisning

Gratis undervisning om adopterede børn til fagpersoner. Bemærk venligst at et undervisningsarrangement først er gældende, når der foreligger en skriftlig bekræftelse fra Ankestyrelsens Kursussekretariat.

Sådan skal beløb overført til en borgers konto betragtes i forhold til reglerne om hjælp til forsørgelse efter aktivloven

Mobilepay og adgang til netbank via mobiltelefon betyder, at langt de fleste transaktioner til og fra en borgers konto nu næsten udelukkende sker elektronisk. Det kan være en udfordring for sagsbehandleren at vurdere, om beløb, der bliver overført til en borgers konto, skal behandles som en formue eller som en indtægt, og om en overførsel har betydning for retten til hjælp til forsørgelse - især i tilfælde, hvor en borger modtager mange overførsler til sin konto. Vi har lavet en vejledning med eksempler, som kan hjælpe til at nå det rigtige resultat.

Sidst opdateret 31.03.2020

Ring: 33 41 12 00 mandag til fredag klokken 9-15

Adresse: Ankestyrelsen, 7998 Statsservice

Mail: ast@ast.dk

Sikker mail: sikkermail@ast.dk

Tilgængelighedserklæring