Gå til indhold

Nyhedsbrev 6/2024

Nyhedsbrevet indeholder resumeer af to afgørelser, som Arbejdsmiljøklagenævnet har truffet på sit møde den 27. august 2024. Den første sag handler om unges arbejde på autoværksted og den anden sag handler om krav om procesudsug ved svejsearbejde.

Arbejdsmiljøklagenævnet fastholdt påbud til virksomhed om straks at sikre, at undervisningspligtige unge ikke arbejder med eller i farlig nærhed af maskiner.

Arbejdsmiljøklagenævnet vurderede, at virksomheden ikke havde taget hensyn til de unges alder ved planlægning, tilrettelæggelse og udførelse af arbejdet på arbejdsstedet.

Nævnet vurderede, at arbejdsmiljøreglerne ikke blev overholdt, da de ansatte, undervisningspligtige unge, arbejdede med og i farlig nærhed af maskiner i autoværkstedet. 

Nævnet lagde vægt på, at de undervisningspligtige unge, der var ansat til at udføre lettere rengøring på værkstedet, udførte arbejde med en gulvvaskemaskine og desuden udførte arbejdet i nærheden af autolifte, dækmaskiner og elektrisk håndværktøj. 

Nævnet lagde desuden vægt på, at de undervisningspligtige unge udførte deres arbejde, mens værkstedet og maskinerne var i drift.

Afgørelsen blev truffet af et enigt nævn.

Afgørelsen kan læses i sin helhed her

Arbejdsmiljøklagenævnet fastholdt påbud til virksomhed om at fjerne procesudviklet luftforurening, der er generende eller kan medføre fare for sikkerhed eller sundhed, effektivt med procesudsug.

Det fremgik af sagen, at Arbejdstilsynet var på tilsynsbesøg hos  en virksomhed, hvor der blev arbejdet med at støbe jernemner i en støbehal.

Arbejdsmiljøklagenævnet vurderede, at arbejdsstedet på tilsynstidspunktet ikke var indrettet sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Nævnet vurderede, at der under støbeprocessen blev udviklet generende luftforurening, der ikke blev effektivt fjernet med procesudsug. 

Nævnet lagde vægt på, at processen med at støbe jernemner producerede røg, der hang i luften.

Nævnet lagde herved vægt på, at det flydende jern blev hældt op fra ske til forme placeret på gulvet, og at de ansatte ikke kunne undgå at indånde røgen. Opholdet i lokalet fremkaldte hoste hos de tilsynsførende. 

Nævnet lagde endvidere vægt på, at der var rumudsugning, men ikke nogen procesudsugning.

Nævnet bemærkede, at det efter reglerne er tilstrækkeligt, at røgen er generende; så skal luftforureningen, der opstår i støbeprocessen, fjernes effektivt med procesudsug.

Afgørelsen blev truffet af et enigt nævn.

Afgørelsen kan læses i sin helhed her

Sidst opdateret 19.11.2024

Ring: 33 41 12 00 man-tirs og tors-fre kl. 9-15. Onsdag lukket

Adresse: Ankestyrelsen, 7998 Statsservice

Mail: ast@ast.dk

Sikker mail: sikkermail@ast.dk

Tilgængelighedserklæring