Januar 2025
Ankestyrelsens principmeddelelse 30-24 om samvær – overgreb – psykisk vold – personlig integritet
Principmeddelelsen fastslår, hvornår der foreligger et ”overgreb” i relation til bestemmelsen i § 105, stk. 2, i barnets lov. Principmeddelelsen omhandler udelukkende psykisk vold og dybe krænkelser af den personlige integritet.
Ankestyrelsens principmeddelelse 27-24 om kompetence - afbrudt samvær - samvær mindre end en gang hver fjerde uge - periode, hyppighed og interval
Principmeddelelsen fastslår, hvad der er børne- og ungeudvalgets kompetence, når der træffes afgørelse om samvær mindre end én gang hver fjerde uge.
Det er kommunen, der træffer afgørelse om samvær og kontakt mellem et anbragt barn eller ung og dets familie og netværk. Det gælder dog ikke, hvis der træffes afgørelse om samvær og kontakt mindre end én gang hver fjerde uge. En sådan afgørelse sidestilles med en afbrydelse af forbindelsen og skal træffes af børne- og ungeudvalget. Denne principmeddelelse omtaler primært samvær, men det samme gør sig gældende ved afgørelser om afbrydelse af kontakt.
Ankestyrelsens principmeddelelse 22-24 om anbragte børn - genbehandlingsfrist - ufødte børn og børn under 1 år - barnets lov § 50, stk. 5, 2. pkt.
Principmeddelelsen samler offentliggjort praksis og fastslår, at i sager om anbringelse af et barn eller ung uden for hjemmet uden samtykke skal børne- og ungeudvalget ved udløbet af en genbehandlingsfrist træffe fornyet afgørelse om, hvorvidt anbringelsen skal fortsætte. Ved genbehandlingen af sagen skal børne- og ungeudvalget tage stilling til, om de materielle betingelser for at opretholde anbringelsen uden samtykke fortsat er opfyldt.
Ankestyrelsens principmeddelelse 23-24 om anbragte børn - afbrydelse af kontakt - afbrydelse af brev-, e-mail- og telefonforbindelse - anden kommunikation - børne- og ungeudvalgets kompetence
Principmeddelelsen fastslår, hvad der skal forstås ved afbrydelse af kontakt i form af brev-, e-mail- eller telefonforbindelse eller anden kommunikation, omfanget af den forbindelse, som kan afbrydes og fremgangsmåden ved hel eller delvis afbrydelse af forbindelsen i form af samvær og/eller kontakt. Herudover omskriver og samler principmeddelelsen tidligere offentliggjort praksis om samvær og kontakt med anbragte børn og unge.
Kortlægning af kommunernes brug af familiebehandling
Ankestyrelsen har kortlagt, hvad familiebehandling består af i landets kommuner, og hvordan kommunerne arbejder med at sikre, at familiebehandlingen matcher familiens behov. Ankestyrelsens undersøgelse af familiebehandlingsområdet har et todelt sigte: Den belyser indholdet af kommunernes familiebehandlingsindsats, og den belyser, hvordan kommunerne sikrer en indsats, der passer til den enkelte families behov.
Læs artiklen
Erfaringer med ungekrisecentret Joannahuset
Ankestyrelsen har undersøgt erfaringer med ungekrisecentret Joannahusets tilbud blandt unge, forældre og kommuner. Det sker i forlængelse af, at Johannahuset siden den 1. januar 2024 fik nye udvidede regler for at give husly til unge. I undersøgelsen ser Ankestyrelsen på erfaringer med Joannahusets husly til unge, rådgivning og brobygning til øvrige støtte- og rådgivningstilbud samt hvad der karakteriserer gruppen af unge, som er i kontakt med Joannahuset.
Læs undersøgelsen
Ankestyrelsens gennemgang af materiale fra Udenrigsministeriet vedrørende adoptionsformidlingen fra Sydkorea til Danmark i 1970’erne og 1980’erne
Ankestyrelsen har efter anmodning fra Social- og Boligministeriet gennemgået materiale fra Udenrigsministeriet vedrørende adoptionsformidlingen fra Sydkorea til Danmark i 1970’erne og 1980’erne. Indholdet af materialet fra Udenrigsministeriet omhandler primært udenrigspolitiske forhandlinger og møder relateret til forholdet mellem Sydkorea og Nordkorea.
Læs undersøgelsen
E-læring om foreløbige afgørelser
Ankestyrelsen erfarer, at der kan være problemer i sagsbehandlingen i forbindelse med de foreløbige afgørelser, der kan træffes i sager om anbringelse af børn og unge uden for hjemmet uden samtykke. I forbindelse med disse sager er der en række retsgarantier, der skal overholdes. Disse retsgarantier opsummeres i et materiale fra Ankestyrelsen, der kan findes på Ankestyrelsens læringsportal.