For at gøre ventetiden så kort som muligt, beder vi dig læse siden her, inden du ringer.
Sociale links
Der er forskellige muligheder, hvis du vil sende en sikker mail til os.
Sådan kontakter du Ankestyrelsens presseenhed.
Ankestyrelsen hjælper ofte og gerne journalister. Der er dog forskel på, hvad vi kan udtale os om generelt og i konkrete sager.
Vi har via praksis- og velfærdsundersøgelser og statistik viden om forskellige områder og udviklingen. Det hjælper vi gerne medierne med at finde.
Vores tavshedspligt kan afhænge af, om en journalist har en skriftlig fuldmagt fra de relevante parter i en sag.
Ankestyrelsen har pligt til at svare på din henvendelse inden for syv dage. Vi skal begrunde det, hvis vi ikke giver dig aktindsigt.
I nyhedsbrevet for oktober kan du læse seks breve fra tilsynet.
I en ny praksisundersøgelse har Ankestyrelsen set nærmere på kommunernes brug af skærpet rådighedssanktion, når borgeren udviser en manglende vilje til at stå til rådighed. Undersøgelsen viser, at Ankestyrelsen ville ændre størstedelen af de sager, der er indgået i undersøgelsen. I artiklen kan du læse mere om kommunernes udfordringer på området og Ankestyrelsens anbefalinger.
Ved anerkendelse af smitte med covid-19 som en arbejdsskade, skal arbejdsskademyndighederne træffe afgørelse om, hvorvidt den sygdomsramte er berettiget til ydelser efter loven. Det kan være udgifter til helbredsmæssig behandling, medicin og hjælpemidler m.v. Det kan ligeledes være godtgørelse for varigt mén og erstatning for tab af erhvervsevne. I denne artikel beskriver vi, hvordan Ankestyrelsen vurderer følger efter smitte med covid-19 efter arbejdsskadeloven.
Ankestyrelsen modtager mange sager om økonomisk fripladstilskud efter dagtilbudsloven, hvor kommunen anvender en såkaldt agterskrivelse. Hvis kommunen ikke anvender agterskrivelsen korrekt, kan det medføre, at afgørelsen er ugyldig, og at borger derfor skal stilles som om, der ikke er truffet en afgørelse. I artiklen beskriver vi den korrekte brug af en agterskrivelse.
Arbejdsskadesikringsloven giver mulighed for at give en tilskadekommen godtgørelse for varigt mén på grund af en arbejdsskades indflydelse på den tilskadekomnes liv. Vurderingen af det varige mén sker med baggrund i den vejledende méntabel. Ankestyrelsen har i en ny principmeddelelse taget stilling til, hvornår der er mulighed for at fravige méntabellens udgangspunkt, fordi arbejdsskaden giver den tilskadekomne ganske specielle ulemper, som skyldes tab af særlige færdigheder.
"Nyt om Social" januar 2024 indeholder et læringsnotat om hjemmetræning af børn og en artikel, der blandt andet redegør for, hvornår en tung dyne anses for at være et hjælpemiddel.
Til adoptionssamrådene, samrådssekretariatet, kommunerne og Ankestyrelsen, den 11. februar 2022. Adoptionsnævnet har valgt at erstatte retningslinjerne i henstillingen vedrørende udslusningsforløbet ved nationale adoptioner af 24. august 2016 med en ny, opdateret henstilling med anbefalinger til hjemtagelsesprocessen ved en national adoption.
Nyhedsbrevet indeholder seks afgørelser, som Arbejdsmiljøklagenævnet har truffet på sit møde den 30. november 2021. I to af afgørelserne fastholdt nævnet, at det er arbejdsgiverens pligt, at sørge for et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Hertil hører en pligt til at sørge for, at de ansatte også rent faktisk udfører arbejdet i overensstemmelse med den tilrettelæggelse, planlægning og instruktion arbejdsgiveren har foretaget. Arbejdsgiveren kan ikke frigøre sig fra sine pligter ved at henvise til, at de ansatte har fået instruktion. Den første af disse afgørelse omhandlede løft af køreplade ved hjælp af kran monteret på lastbil. Den anden handlede om håndtering af pallevarer. I en tredje sag fastholdt nævnet et påbud til en købmand i en franchisekæde om, at han skulle etablere en arbejdsmiljøorganisation for butikken. De tre sidste afgørelser omhandler ét tilsynsbesøg, hvor der blev givet tre påbud. Et om arbejdets udførelse, et om manglende instruktion og et om manglende effektivt tilsyn.
Resuméer af fire udvalgte afgørelser om ergonomi ved løft af køkkenskabe hos kunder, anvendelse af en arbejdsplatform som elevator på en byggeplads, risiko for ulykke fra elektrisk strøm og nedstyrtning fra stillads på en byggeplads
Nyhedsbrevet omhandler fire afgørelser Arbejdsmiljøklagenævnet har truffet. I den første afgørelse fastholdt nævnet et påbud om at bruge en autoriseret rådgivningsvirksomhed i forbindelse med væsentlige mangler ved plan for sikkerhed og sundhed. Den anden afgørelse handlede om at forebygge risiko for vold og trusler ved alene arbejde i et botilbud. Ved den tredje afgørelse fastholdt nævnet et strakspåbud om at anvende et egnet teknisk hjælpemiddel til at nedtage betonaltaner. I den fjerde afgørelse fastholdt nævnet et påbud om at sikre arbejdsprocessen under anvendelse af methyledchlorid.
Nyhedsbrevet omhandler fire afgørelser Arbejdsmiljøklagenævnet har truffet. Den første sag handler om fejlretning af paller på et transportbånd. Den anden sag handler om arbejde på eller nær ved installationer under spænding, I den tredje sag fastholdt nævnet en afgørelse om at standse arbejdet langs en udgravning og i den fjerde sag skulle ansatte sikre mod at blive udsat for asbeststøv i forbindelse med skæring af eksisterende rørføring isoleret med kiselgur.
Nyhedsbrevet indeholder resumé af tre afgørelser, som Arbejdsmiljøklagenævnet har truffet. Afgørelserne handler om montage af en æggebakkeløfter, opstilling af tavlevogne ved opsamling af tabt gods, og at en APV skulle indeholde en vurdering af de farlige stoffer og materialer i virksomheden (kemisk risikovurdering).
Resumé af tre afgørelser som Arbejdsmiljøklagenævnet har truffet . Den første handler om automatisk udløsning af påbud om brug af autoriseret rådgivningsvirksomhed, når en virksomhed har fået fem påbud eller flere. Den anden handler om passende instruktion af indlejede ansatte, og den tredje handler om standsning af arbejde med opsætning af spærkonstruktioner, indtil der var etableret kollektive sikkerhedsforanstaltninger.
Resumé af fem afgørelser Arbejdsmiljøklagenævnet har truffet. I den første afgørelse fastholdt nævnet et påbud om at foretage en konstruktionsberegning for stillads på en byggeplads. Den anden sag handlede om hånd- og armvibrationer i et sundhedsskadeligt omfang. I den tredje afgørelse skulle unge tælle med i forhold til krav om etablering af en arbejdsmiljøorganisation. I den fjerde sag ophævede nævnet et undersøgelsespåbud til en virksomhed om at skulle beregne og dokumentere molvægten af epoxyindholdet i et produkt, og i den sidste sag fastholdt nævnet et påbud om at forebygge risiko for vold og trusler om vold i arbejdet.
I Nyt om Arbejdsskade for februar giver vi dig et overblik over de, vores fagkontorer for Arbejdsskade har arbejdet med i den sidste tid. Læs fx Ankechef Steen Østergaards kommentar, hvor han taler om strategi og åbenhed. Du kan også læse spændende nyheder, en artikel og en principmeddelelse. God læselyst!
I Ankestyrelsen arbejder vi systematisk med borgerdeltagelse, og nu starter vi et projekt om øget telefonisk kontakt til borgere med arbejdsskadesager. Ideen til dette og andre projekter er blevet til i et samarbejde med Rådet for Socialt Udsatte og borgere, der har erfaring med socialt udsathed.
Se tilsynets nyhedsbreve for 2021.
I samarbejde med Socialstyrelsen tilbyder Ankestyrelsen i 2023, 2024 og 2025 kurser i konkret sagsbehandling til sagsbehandlere på børne- og voksenhandicapområdet.
Ankestyrelsen ser nogle gange sager, hvor borgere raskmelder sig under et igangværende sygeforløb, men efterfølgende fortryder raskmeldingen efter ophøret af sygeforløbet. Nogle kommuner sender disse sager videre til Ankestyrelsen uden at have afgjort, om borgerne fortsat var uarbejdsdygtige i sygedagpengelovens forstand på tidspunktet ophøret af deres sygeforløb. I denne artikel beskriver vi den rette fremgangsmåde, når kommunen modtager en henvendelse fra en borger, som ønsker at korrigere en raskmelding efter ophøret af et sygeforløb.
I takt med udbredelsen af hjemmearbejde ser Ankestyrelsen flere arbejdsskadesager, som handler om, hvornår man er omfattet af arbejdsskadesikringsloven, når man arbejder hjemmefra. Ankestyrelsen vil præcisere praksis på området med en række nye principmeddelelser, og i artiklen beskriver vi den første.
De sikrede døgninstitutioner har siden 2019 haft mulighed for eller pligt til at bruge en række værktøjer, som skal understøtte sikkerheden og skabe større ensretning på tværs af institutionerne. Blandt værktøjerne er muligheden for udvidet kropsvisitation, obligatorisk husorden og obligatoriske døralarmer. Institutionerne bruger værktøjerne forskelligt og oplever også anvendeligheden af dem forskelligt. Det viser en ny undersøgelse fra Ankestyrelsen.
Ankestyrelsen stadfæstede en lidt større andel af kommunale klagesager i 2021 end i 2020. Det viser Ankestyrelsens statistik for kommunale social- og beskæftigelsessager for 2021, som nu er tilgængelig på Ankestyrelsens talportal.
Ankestyrelsen afgør klager, koordinerer praksis og laver undersøgelser om udviklingen på social- og beskæftigelsesområdet.