Danskernes brug af dagtilbud
Sammenlignet med de andre nordiske lande er Danmark storforbrugere af dagtilbud til børn under 1 år.
Knap en femtedel af de danske børn under 1 år er indskrevet i dagtilbud, mens det for eksempel i Norge kun er 3 procent og 1 procent i Finland. I Sverige er 0 pct. af børnene under 1 år indskrevet i dagtilbud (Kilde, NOSOSKO, Social Tryghed 2013).
Dagtilbud er vuggestuer, dagpleje, børnehaver og aldersintegrerede institutioner. Vi ser på både kommunale, private og selvejende institutioner.
Danmark over tid: forbruget af dagtilbud er steget 2,8 pct. point over 5 år
Danskerne er over en 5-årig periode blevet flittigere brugere af dagtilbud. I 2009 var andelen af børn under 1 år indskrevet i dagtilbud 15,1 procent. Fra 2013 til 2014 er der et fald på 1 pct. point. Samlet set er andelen af 0-årige indskrevet i dagtilbud steget med 2,8 pct. point over den betragtede periode.
Figur 1. Andel 0-årige i dagtilbud, 2009-2014
Kilde: Egne beregninger på baggrund af Danmarks Statistik, Statistikbanken, FOLK1 og PAS11.
Note: Antal børn i dagtilbud bliver opgjort i efteråret – derfor er det befolkningstallet fra 3.kvartal i året der er brugt.
Geografisk: Sønderjyderne bruger dagtilbud mest – københavnerne mindst
Hvis vi dykker ned i de nyeste tal for Danmark, kan vi se, at der er store forskelle på i hvor høj grad børn under 1 år bliver passet i dagtilbud.
Den mindste andel skal findes i København, hvor knap 15 procent af børnene under 1 år er indskrevet i dagtilbud. Københavns omegn og Nordsjælland ligger ligeledes et godt stykke under landsgennemsnittet, som er på knap 18 procent.
I den anden ende ligger Sydjylland, hvor over 21 procent af børnene under 1 år er indskrevet i dagtilbud. Herefter følger Vest- og Sydsjælland samt Fyn – begge med omkring 20 procent.
Tabel1. 0-årige i dagtilbud fordelt på landsdele, 2014, antal og procent.
|
---|
Kilde: Egne beregninger på baggrund af Danmarks Statistik, Statistikbanken, FOLK1 og PAS11
Note: Antal børn i dagtilbud bliver opgjort i efteråret – derfor er det befolkningstallet fra 3.kvartal i året der er brugt.