Påbud om at udarbejde arbejdspladsbrugsanvisninger for eddikesyre, acetone, terpentin og cellulosefortynder
Arbejdstilsynet konstaterede ved et tilsynsbesøg i en beboerejerforening, at der ikke var udarbejdet arbejdspladsbrugsanvisninger, der var tilpasset det konkrete arbejde med produkterne eddikesyre 32 %, acetone, mineralsk terpentin og cellulosefortynder.
Ejerforeningens ansatte arbejdede i foreningens værksted med stofferne, der er klassificeret som farlige.
Arbejdstilsynet afgav påbud om, at ejerforeningen skulle udarbejde arbejdspladsbrugsanvisninger for produkterne.
Ejerforeningen klagede over påbuddet, idet foreningen mente, at reglerne var overholdt, ved at foreningen havde indhentet sikkerhedsdatablade fra leverandøren for de pågældende produkter.
Regler
Det fremgår af § 38, stk. 1, i arbejdsmiljøloven, at arbejdet skal planlægges, tilrettelægges og udføres således, at det sikkerheds- og sundhedsmæssigt er fuldt forsvarligt.
Det fremgår af § 48, stk. 1, at stoffer og materialer med egenskaber, der kan være farlige for eller i øvrigt forringe sikkerhed eller sundhed, kun må anvendes ved arbejdsprocesser og -metoder, der effektivt sikrer de beskæftigede mod ulykker og sygdomme.
Det fremgår af § 1 i bekendtgørelsen om arbejde med stoffer og materialer, at bekendtgørelsen omfatter ethvert arbejde med stoffer og materialer, herunder anvendelse og håndtering.
Det fremgår af § 2, stk. 2, i samme bekendtgørelse, at ved stoffer og materialer, der kan være farlige for eller i øvrigt forringe sikkerhed eller sundhed (farlige stoffer og materialer), forstås i denne bekendtgørelse stoffer og materialer, der opfylder kriterierne for klassificering som farlige efter de regler, der er fastsat af Miljø- og Energiministeriet om klassificering.
Det fremgår af § 21 i samme bekendtgørelse, at arbejdsgiveren skal udarbejde en arbejdspladsbrugsanvisning for de stoffer og materialer, som er omfattet af reglerne, hvis det er teknisk og fagligt muligt. Arbejdsbrugsanvisningen skal have følgende oplysninger:
- identifikation af stoffet/materialet, herunder oplysning om handelsnavn samt et eventuelt produktregistreringsnummer (PR-nr.) tildelt af Arbejdstilsynet. For så vidt angår stoffer og materialer, der skal mærkes, angives den producent, leverandør eller importør, der er anført på etiketten,
- fareidentifikation,
- sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer, herunder de stoffer og materialer, der er klassificeringspligtige efter Miljøministeriets regler, samt oplysninger om indholdsstoffer i form af organiske opløsningsmidler,
- førstehjælpsforanstaltninger,
- brandbekæmpelse, herunder oplysninger om forholdsregler ved brand,
- forholdsregler over for udslip ved uheld, herunder oplysninger om forholdsregler ved spild på virksomheden,
- håndtering og opbevaring, herunder oplysninger om sikkerhedsforskrifter ved oplagring på virksomheden,
- eksponeringskontrol/personlige værnemidler, herunder oplysninger om forholdsregler ved udsættelse for stoffet eller materialet, og om brug af personlige værnemidler samt eventuelt forbud mod alenearbejde,
- fysisk-kemiske egenskaber,
- stabilitet og reaktivitet, herunder oplysninger om egenskaber ved opvarmning og brand,
- toksikologiske oplysninger (sundhedsfarlige egenskaber), herunder oplysninger om evt. symptomer ved indtagelse eller optagelse i organismen,
- transportoplysninger,
- oplysninger om regulering, herunder oplysninger om fx anvendelsesbegrænsninger, krav om særlig uddannelse, særlige krav til alder mv., og
- andre oplysninger, herunder anvendelsesområder på virksomheden.
Afgørelse
Arbejdsmiljøklagenævnet fastholdt Arbejdstilsynets påbud om, at ejerforeningen skal udarbejde arbejdspladsbrugsanvisninger for produkterne eddikesyre 32 %, acetone, mineralsk terpentin og cellulosefortynder samt alle øvrige faremærkede produkter, som virksomheden anvender.
Nævnet lagde vægt på, at der i ejerforeningen ikke var udarbejdet arbejdspladsbrugsanvisninger, der var tilpasset det konkrete arbejde med produkterne, og at produkterne er omfattet af bestemmelserne i bekendtgørelsen om arbejde med stoffer og materialer, da de er klassificeret som farlige efter de regler, der er fastsat af Miljø- og Energiministeriet om klassificering.
Nævnet bemærkede, at arbejdsgiveren efter reglerne skal udarbejde en arbejdspladsbrugsanvisning for de stoffer, der er klassificeret som farlige. Det er derved ikke tilstrækkeligt til at efterkomme påbuddet, at ejerforeningen er i besiddelse af produkternes sikkerhedsdatablade.
Nævnet henviste i den forbindelse til, at en arbejdspladsbrugsanvisning efter reglerne om arbejde med stoffer og materialer, skal indeholde oplysninger om blandt andet virksomhedens konkrete anvendelsesområder og håndtering og opbevaring, herunder om sikkerhedsforskrifter ved oplagring på virksomheden mv. Afgørelsen blev truffet af et enigt nævn (j.nr. 2013-6050-54620).