Syv nye e-læringsforløb er nu offentliggjort på Ankestyrelsens læringsportal
Af fuldmægtig Lisette Houmann Jakobsen
Ankestyrelsen har udarbejdet syv nye e-læringsforløb med ét samlet mål: Vi vil gøre det konkret, overskueligt og nemt for kommunale sagsbehandlere at tilgå viden om nogle af de vigtigste juridiske problemstillinger på henholdsvis børne-, social- og beskæftigelsesområdet. Jurister i Ankestyrelsen har udvalgt de emner, der tages op i e-læringsforløbene. De fleste af de publicerede forløb har en fiktiv case som omdrejningspunkt. Det betyder, at problemstillingerne bliver mere håndgribelige, virkelighedsnære og brugbare i forhold til praksis. Det tager blot 10-15 minutter at gennemføre et forløb.
Børneområdet
På børneområdet har vi udarbejdet ét nyt e-læringsforløb, men flere er undervejs:
Permanente anbringelser – Den psykologiske helhedsvurdering
Ankestyrelsen har det seneste år ophævet flere afgørelser om permanent anbringelse. Det skyldes oftest, at der er udfordringer med den psykologiske helhedsvurdering. Vores e-læringsforløb kommer blandt andet ind på vigtigheden af at have forsøgt at inddrage forældrene. Vi kommer også ind på problemstillinger i forhold til gennemgang af undersøgelsen og betydningen af psykologens autorisation:
Permanente anbringelser - Den psykologiske helhedsvurdering
Socialområdet
På socialområdet har vi udarbejdet fire nye e-læringsforløb:
Trangsvurdering efter barnets lov – case om efterskoleophold
En trangsvurdering er en individuel vurdering af en borgers eller husstands økonomiske forhold, som laves for at kunne vurdere en borgers støttebehov. E-læringsforløbet drejer sig om trangsvurdering og sagsoplysning i sager om bevilling af efterskoleophold til børn eller unge med særligt behov for støtte, hvor et miljøskift vurderes at kunne afhjælpe barnets eller den unges støttebehov:
Trangsvurdering efter barnets lov § 35, stk. 4 og 5 - case om efterskoleophold
Case om Snitflader mellem bestemmelser - bostøtte i egen bolig eller midlertidigt botilbud?
I dette e-læringsforløb ser vi på snitfladerne mellem servicelovens bestemmelser om socialpædagogisk støtte og midlertidige botilbud. Vi ser blandt andet på hvilke krav, der er til dokumentation og begrundelse for, at en borger kan modtage støtte i egen bolig, eller der eventuelt skal træffes afgørelse om et midlertidigt botilbud:
Snitflader mellem § 85 og § 107 i SEL - bostøtte i egen bolig eller midlertidigt botilbud?
Case om sagsoplysning – med udgangspunkt i boligindretning
Vi har en case om sagsoplysning med udgangspunkt i boligindretning. Boligindretning kan bevilges efter serviceloven og/eller barnets lov. Her understreges det, hvor vigtigt det er at være omhyggelig helt fra begyndelsen af komplekse, længerevarende sagsbehandlingsforløb:
Case om sagsoplysning - med udgangspunkt i boligindretning
Case om dokumentation - eksempler fra sager om boligindretning
Dette e-læringsforløb har fokus på vigtigheden af dokumentation af oplysninger i sagsbehandlingen med eksempler fra sager om boligindretning:
Fokus på dokumentation - eksempler fra sager om boligindretning
Beskæftigelsesområdet
Vi har udarbejdet to nye e-læringsforløb på beskæftigelsesområdet.
Kompetenceafgrænsning - case om retten til arbejdsløshedsdagpenge
I dette e-læringsforløb finder du blandt andet et dilemma om kompetenceafgrænsning i forhold til retten til arbejdsløshedsdagpenge. Forløbet handler om forståelsen af principmeddelelse 14-24:
Kompetenceafgrænsning - case om retten til arbejdsløshedsdagpenge (14-24)
Udfordring med sagsoplysning i sager om frakendelse af fleksjobordning
Dette e-læringsforløb handler om udfordringen med sagsoplysning i sager om frakendelse af fleksjobordning. Her sætter vi fokus på oplysningspligten i sagsbehandlingen, og hvorfor den er så vigtig:
Udfordring med sagsoplysning i sager om frakendelse af fleksjobordning
Det er Ankestyrelsen håb, at mange myndighedssagsbehandlere får gavn af e-læringsforløbene, og vi modtager meget gerne feedback på mailen praksiskoordinering@ast.dk.
Vi er i gang med udviklingen af nye e-læringsforløb, som bliver udgivet inden august.