Ankestyrelsen har gennemgået kommunernes behandling og opfølgning på danmarkskortet for 2023, og flere kommuner overholder lovgivningen
Med aftalen om udmøntning af reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2022-2025, som blev indgået i november 2021, er der afsat midler til at styrke borgernes retssikkerhed. Aftalen er mundet ud i en række initiativer, som Ankestyrelsen og Socialstyrelsen har igangsat.
Ankestyrelsen gennemfører i den forbindelse en fokuseret indsats på handicapområdet i perioden 2022-2025. Styrelsen undersøger blandt andet, om kommunerne overholder lovgivningen om Social-, Bolig- og Ældreministeriets danmarkskort over omgørelsesprocenter på socialområdet (herefter danmarkskortet).
Ankestyrelsen har nu gennemgået samtlige kommuners behandling af og opfølgning på danmarkskortet 2023 (omgørelsesprocenter i 2022), og resultatet af Ankestyrelsens gennemgang er følgende:
• I 92 kommuner har danmarkskortet for 2023 været på dagsorden på et kommunalbestyrelsesmøde inden udgangen af 2023, og kommunalbestyrelsen har forholdt sig til behovet for en handlingsplan. Disse kommuner har fået besked om, at Ankestyrelsen ikke foretager sig yderligere i anledning af gennemgangen af kommunernes behandling af og opfølgning på danmarkskortet 2023.
• I én kommune har kommunalbestyrelsen ikke taget stilling til spørgsmålet om behovet for at udarbejde en handlingsplan. Kommunalbestyrelsen i den pågældende kommune har fået særskilt brev fra Ankestyrelsen, hvor det er indskærpet, at det er kommunalbestyrelsen, der skal tage stilling til, hvorvidt der er behov for at udarbejde en handlingsplan.
• To kommuner har behandlet danmarkskortet for sent. De har fået et særskilt brev fra Ankestyrelsen, hvori fristen for behandling af danmarkskortet er indskærpet.
• Ankestyrelsen har pålagt én kommune at udarbejde en handlingsplan inden tre måneder. Det skyldes, at kommunen på et udvalgt sagsområde har omgørelsesprocenter over landsgennemsnittet, og at kommunen ikke har iværksat initiativer som følge heraf.
• To kommuner har modtaget supplerende høringer på baggrund af de indsendte oplysninger om kommunernes behandling af og opfølgning på danmarkskortet. Når Ankestyrelsen har modtaget svar, vil styrelsen tage stilling til, om de to kommuner lever op til forpligtelserne i retssikkerhedsloven om behandlingen af danmarkskortet.
Kommunerne har siden 2018 været forpligtede til at behandle resultatet af årets version af Social-, Bolig- og Ældreministeriets danmarkskort på et kommunalbestyrelsesmøde. Det fremgår af retssikkerhedslovens § 79 b, stk. 1.
Ved en lovændring, der trådte i kraft den 1. juli 2022, blev bl.a. kravene til kommunernes behandling af danmarkskortet skærpet, idet kommunalbestyrelserne fremadrettet nu også skal tage stilling til, hvorvidt der er behov for at udarbejde en handlingsplan til styrkelse af den juridiske kvalitet i kommunernes sagsbehandling.
Ankestyrelsen kan pålægge en kommunalbestyrelse at udarbejde en handlingsplan for at styrke den juridiske kvalitet, hvis kommunalbestyrelsen ikke allerede har taget initiativ hertil.
Ankestyrelsen gennemgik første gang i 2023 samtlige kommuners behandling af og opfølgning på danmarkskortet 2022 (omgørelsesprocenter i 2021). Resultaterne kan læses i denne artikel: