Sagsbehandlere fik stort udbytte af faglige temadage på handicapområdet
Af fuldmægtig Mikkel Vang Rasmussen
Ankestyrelsen har i samarbejde med Social- og Boligstyrelsen i efteråret 2024 afholdt to faglige temadage på handicapområdet, hvor repræsentanter fra alle landets kommuner var inviteret. Mandag 30. september havde temadagen fokus på børnehandicapområdet, mens kommunerne tirsdag 1. oktober kunne få viden om og perspektiver på voksenhandicapområdet.
Retssikkerhedsundersøgelsen
Det faglige indhold på begge dage var nøje tilrettelagt med afsæt i resultater fra retssikkerhedsundersøgelsen og viden fra Ankestyrelsens daglige klagesagsbehandling på handicapområdet.
Et bredt politisk flertal har i 2021 aftalt at styrke borgernes retssikkerhed på handicapområdet med midler fra reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet, også kaldet SSA-reserven.
Retssikkerhedsundersøgelsen indgår også som en del af SSA-initiativerne om at styrke retssikkerheden. I undersøgelsen har Ankestyrelsen kortlagt, hvilke retssikkerhedsmæssige udfordringer kommunerne oplever på handicapområdet.
Fra Ankestyrelsens klagesagsbehandling har vi også stor viden om, hvad kommunerne typisk har af konkrete udfordringer i deres sagsbehandling.
Stort engagement og spørgelyst
De knap 1000 deltagere fra 96 af landets kommuner havde på forhånd mulighed for at skræddersy indholdet på de faglige temadage til deres behov og faglighed. Deltagerne kunne vælge frit blandt 26 fagnære moduler (13 pr. dag), som netop behandlede de udfordringer, kommunerne møder, og tilmelde sig de tre moduler, der interesserede dem mest.
22 af modulerne blev afviklet af Ankestyrelsens jurister og gik i dybden med en række juridiske temaer, der giver udfordringer i kommunernes sagsbehandling. Temaerne var blandt andet udmåling af tabt arbejdsfortjeneste, barnets lov, sagsoplysning, merudgifter, botilbud, kontanttilskud og BPA samt ledsagelse. Derudover var der fire moduler, som Social- og Boligstyrelsen stod for. De handlede om brugen af ledelsestilsyn, og hvordan den gode overgang fra barn til voksen for unge med handicap kan sikres ift. den kommunale sagsbehandling.
Med det store udvalg af moduler om relevante emner var målsætningen at gøre temadagene så praksisnære som muligt for deltagerne. Engagementet fra deltagerne var også stort under begge temadage, hvor underviserne fra Ankestyrelsen blev stillet spørgsmål om alt fra generelle juridiske perspektiver i sagsbehandlingen til konkrete paragraffer og principafgørelser.
Evalueringen: Fælles retning, gode oplægsholdere og komplekse områder
Det var Ankestyrelsens indtryk under temadagene, at deltagerne generelt var meget interesserede i at vende deres juridiske udfordringer med os, ligesom de var glade for at dele erfaringer og praksis på tværs af kommunegrænser under både de faglige moduler og i løbet af pauserne på temadagene.
Den efterfølgende deltagerevaluering understøtter dette.
I alt valgte 660 af deltagerne at respondere på evalueringen. Langt størstedelen med positive tilbagemeldinger.
88 % af deltagerne på tværs af dagene har i evalueringerne således svaret, at temadagene levede op til deres forventninger, mens 78 % fik et større kendskab til de generelle sagsbehandlingsregler. Samtidig har deltagerne taget så godt imod konceptet, at 83 % ønsker at deltage i et lignende arrangement igen.
Herunder ses et udpluk af deltagernes svar i evalueringen:
- ”Med over 20 års erfaring på handicapområdet mener jeg at kende de generelle sagsbehandlingsregler, men det er altid godt at få det opfrisket og få indblik i, hvordan AST læser, forstår og vurderer.”
- ”Temadagene er et rigtig godt initiativ, som jeg håber bliver gentaget. Dejligt at sættes en fælles retning med Ankestyrelsen - også selvom vi i det daglige er forskellige steder ifht. borgerne.”
- ”Jeg synes, det overordnet set har givet mig nogle gode og relevante input til mit arbejde.”
- ”En god dag fordelt med faglig læring, pauser og den varme stol.”
- ”Super gode oplægsholdere - engagerede og praksisnære.”
- ”Blev bekræftet i, at det er et meget komplekst område.”
- ”Det var godt, at der var læring, og efterfølgende at man kunne bruge det i en case. Det blev mere specifikt.”
Er du nysgerrig efter at vide, hvilke moduler der blev udbudt på dagene, kan du finde en oversigt og beskrivelse af dem her
Ankestyrelsen har lavet en række e-læringsforløb om handicapområdet, som du kan gratis kan prøve:
Tjekliste om hjemmetræning
Helhedsvurderingen – eksempler fra sager om hjælpemidler og forbrugsgoder
Sagsoplysning – eksempler fra hjemmetræningsområdet
Støtte til køb af bil
BPA og kontant tilskud: Case om formål og personkreds (§ 95)
BPA og kontant tilskud: Case om formål og personkreds (§ 96)
BPA og kontant tilskud: Cases om arbejdsgiver- og arbejdslederfunktionen (§§ 95 og 96)
BPA og kontant tilskud: Case om udmåling (§§ 95 og 96)
BPA og kontant tilskud: Cases om ophør og nedsættelse af hjælp (§§ 95 og 96)