Status på overtagelsen af Danish International Adoptions opgaver
Den 1. november 2024 gik Ankestyrelsen i gang med at overtage Danish International Adoptions (DIA) opgaver. I løbet af den måned, der er gået, har Ankestyrelsen blandt andet arbejdet med de verserende adoptionssager og henvendelserne om aktindsigt i egen adoptionssag samt fået bekræftet samarbejde med indtil videre tre afgiverlande, som danske ansøgere fortsat vil kunne søge om at adoptere fra.
Verserende adoptionssager
Ankestyrelsen arbejder aktuelt med at ajourføre de verserende adoptionssager, som blev overført fra DIA til Ankestyrelsen og på at videreføre Danmarks samarbejde med andre lande om formidling af internationale adoptioner. Ankestyrelsen har foreløbig fået en bekræftelse fra centralmyndighederne i Tjekkiet, Thailand og Indien på, at disse lande ønsker at fortsætte samarbejdet med Danmark via Ankestyrelsen, og Ankestyrelsen har bekræftet over for disse lande, at samarbejdet fortsætter.
Ankestyrelsen har kontaktet alle familier med en aktiv international adoptionssag med et tilbud om en individuel samtale samt vejledning om mulighederne i ansøgerenes konkrete adoptionssag. Det tilbud har 16 familier indtil videre valgt at tage imod.
Den 2. december 2024 holdt vi et fælles orienteringsmøde på Ankestyrelsens lokation i København, hvor alle familier på ventelisten var inviteret til at deltage. På mødet gav vi blandt andet en status på den internationale formidlingssituation og fortalte om de nye opgaver, som vi midlertidigt har overtaget, og der var lejlighed til at stille spørgsmål til os.
Aktindsigt i egen adoptionssag
Ankestyrelsen har kontaktet de borgere, som har anmodet om aktindsigt hos DIA. Vi har oprettet henvendelserne i vores sagsbehandlingssystem.
Når DIAs arkiv er overleveret fra DIA til Rigsarkivet, vil Ankestyrelsen få adgang til at låne sagerne fra Rigsarkivet og behandle henvendelserne hurtigst muligt i vores nyetablerede taskforce, der er nedsat til at håndtere henvendelserne.
Sagsbehandlingen af aktindsigtsanmodningerne vil blive behandlet ud fra et princip om, at de ældste anmodninger vil blive behandlet først.
Øvrige opgaver om Post Adoption Service (PAS)
DIA har overdraget ca. 150 henvendelser om andre former for PAS-bistand til Ankestyrelsen. Vi vil behandle sagerne i den rækkefølge, de er modtaget i DIA, men vil også kunne behandle visse sager som hastesager, eksempelvis hvis den adopterede står foran at skulle rejse til afgiverlandet inden for kort tid.
Foruden den viden og erfaring, som DIAs medarbejdere bringer med til Ankestyrelsen, er vi i gang med at søge viden i Ankestyrelsens allerede veletablerede netværk af centralmyndigheder i modtager- og afgiverlande og internationale organer.
Ankestyrelsen indgår i et nordisk og i et internationalt mødeforum med andre centralmyndigheder, ligesom vi samarbejder med UNICEF og sekretariatet i Haag for Haagerkonventionen om international adoption samt internationale vidensorganisationer som International Social Service (ISS) og Child Identity Protection (CHIP).
Nye henvendelser
Det vil ikke være muligt for nye ansøgere at skrive sig på venteliste til international adoption, da Ankestyrelsen udelukkende har bemyndigelse til at færdiggøre DIAs verserende sager.
Nye PAS-henvendelser og anmodninger om aktindsigt kan rettes til Ankestyrelsen. Vi vil herefter notere henvendelserne, så de kan blive behandlet, når vi får adgang til sagerne via Rigsarkivet.
Vi vil indhente sager vedrørende aktindsigtsanmodninger indkommet efter den 1. november 2024 fra Rigsarkivet i forlængelse af de ca. 500 sager, som indgår i vores taskforce. Sagsbehandlingen af aktindsigtsanmodningerne vil blive behandlet ud fra et princip om, at de ældste anmodninger vil blive behandlet først.
Man kan kontakte Ankestyrelsen via vores kontaktformular på hjemmesiden.