Gå til indhold

Ankestyrelsen overtager Danish International Adoptions opgaver og medarbejdere

Ankestyrelsen overtager DIAs opgaver på adoptionsområdet. Samtidig vil DIAs medarbejdere blive virksomhedsoverdraget til Ankestyrelsen. Begge dele træder i kraft fra den 1. november 2024.

Ankestyrelsen overtager alle Danish International Adoptions (DIA) opgaver fra den 1. november 2024.
DIAs medarbejdere virksomhedsoverdrages til Ankestyrelsen i forbindelse med, at vi også får overdraget DIAs opgaver.
På nuværende tidspunkt forbereder Ankestyrelsen arbejdsgange og systemer, så vi hurtigst muligt efter den 1. november 2024 kan begynde sagsbehandlingen.

DIAs medarbejdere overdrages til Ankestyrelsen

DIAs medarbejdere er i går og i dag blevet orienteret af Ankestyrelsen om de nærmere omstændigheder for virksomhedsoverdragelsen. Styrelsen ser frem til at byde medarbejderne velkommen og få glæde af deres kompetencer og store erfaring med adoptionsområdet.

Sådan håndterer Ankestyrelsen de nye opgaver

Ankestyrelsen overtager d. 1. november 2024 følgende opgaver fra DIA:
• Formidlingsbistand i DIAs verserende adoptionssager
• Post Adoptions Service (PAS)-opgaver i form af behandling af anmodninger om aktindsigter i egen adoptionssag, tilbagerejser, kontakt til relevante aktører i udlandet, kontakt til biologisk slægt, søgen efter yderligere oplysninger om konkrete adoptionssager, samt generel rådgivning og vejledning af adopterede og adoptivfamilier i forbindelse med søgen efter oplysninger.
• Fremsendelse af opfølgningsrapporter til udlandet.

Du kan læse mere om, hvordan Ankestyrelsen konkret håndterer de nye opgaver, nedenfor.

Verserende adoptionssager

Ankestyrelsen overtager ansvaret for DIAs verserende adoptionssager. Det betyder, at følgende sager overdrages til Ankestyrelsen:
• Sager, hvor ansøgere i Danmark er matchet med et barn i udlandet
• Sager, hvor ansøgerne har tilmeldt sig DIA inden den 16. januar 2024 og har en gældende godkendelse til at adoptere fra Adoptionssamrådet. Det drejer sig på nuværende tidspunkt om i alt 30 sager.
Vi har allerede været i dialog med alle ansøgere i forbindelse med forberedelserne til opgaveovertagelsen. Ankestyrelsen vil kontakte alle ansøgere igen den 1. november 2024.
Ankestyrelsen afsøger aktuelt mulighederne for at overtage DIAs samarbejder i de eksisterende samarbejdslande.

Det vil ikke være muligt for nye ansøgere at skrive sig på venteliste til international adoption, da Ankestyrelsen udelukkende har bemyndigelse til at færdiggøre DIAs verserende sager.

PAS-opgaver: Aktindsigt

DIA har i en længere periode modtaget henvendelser fra adopterede, der ønsker aktindsigt i deres adoptionssag.

Ankestyrelsen har aftalt med DIA, at DIA oplyser til Ankestyrelsen, hvilke borgere der frem til 31. oktober 2024 har en henvendelse om aktindsigt hos DIA.

Alle adopterede, der har en henvendelse om aktindsigt hos DIA, vil blive kontaktet af Ankestyrelsen hurtigst muligt efter den 1. november 2024 om behandlingen af deres sag.

Sagsbehandlingen af aktindsigtsanmodningerne vil blive behandlet ud fra et princip om, at de ældste anmodninger først vil blive behandlet.

Ankestyrelsen vil etablere en task force målrettet håndteringen af henvendelserne. Når Ankestyrelsen får adgang til akterne fra Rigsarkivet, forventer vi ,at Ankestyrelsen vil kunne besvare henvendelserne hurtigst muligt.

Rigsarkivet og DIA arbejder målrettet på at få DIA’s arkiver overdraget til Rigsarkivet og gøre det muligt for Ankestyrelsen at få adgang til DIAs arkiver. Ankestyrelsen vil efter koordinering med Rigsarkivet løbende orientere om den forventede tidshorisont.

Nye henvendelser om aktindsigt kan allerede nu rettes til Ankestyrelsen. Vi vil herefter notere henvendelserne, så de kan blive behandlet, når vi får adgang til akterne.

Du kan kontakte Ankestyrelsen via vores kontaktformular, som du finder her: Kontaktformular

Andre PAS-opgaver

DIA vil den 31. oktober 2024 oplyse Ankestyrelsen om de henvendelser, som DIA har modtaget.

Alle adopterede, der har en uafsluttet PAS-henvendelse hos DIA, vil blive kontaktet af Ankestyrelsen hurtigst muligt efter den 1. november 2024.

Ankestyrelsen vil påbegynde eller fortsætte behandlingen af borgerens uafsluttede PAS-henvendelser snarest muligt efter den 1. november 2024.

Nye PAS-henvendelser kan allerede nu rettes til Ankestyrelsen.

Opfølgningsrapporter og follow-up-forpligtigelsen

Ankestyrelsen overtager opgaven med at videreformidle opfølgningsrapporter, der udarbejdes af Familieretshuset, samt de rapporter, som familier der har adopteret, selv udarbejder. Det betyder, at alle rapporter og de billeder, der medfølger rapporterne, fra den 1. november 2024 skal sendes til Ankestyrelsen.

Ankestyrelsen vil snarest muligt tage kontakt til de familier, der hidtil har været i kontakt med DIA om fremsendelse af opfølgningsrapporter.

Hvis du allerede nu har en rapport, du gerne vil sende til Ankestyrelsen, kan du sende rapporter og billeder både fysisk og digitalt:

• Du kan sende digitalt via Ankestyrelsens kontaktformular. Linket til kontaktformularen findes her

• Det er også muligt at sende fysiske rapporter og billeder med PostNord til adressen: Teglholmsgade 3, 2450 København SV

Begge måder at indsende rapporter og billeder anses som sikre forbindelser.

Læs mere om , hvordan man kan sende sikkert til Ankestyrelsen her.

Ønsker du at kontakte Ankestyrelsen med spørgsmål, kan du ringe på 33 41 12 00 (mandag, tirsdag, torsdag og fredag fra klokken 9.00 til 15.00) eller skrive til Ankestyrelsen via ast@ast.dk eller sikkermail@ast.dk.

Sidst opdateret 13.11.2024

Ring: 33 41 12 00 man-tirs og tors-fre kl. 9-15. Onsdag lukket

Adresse: Ankestyrelsen, 7998 Statsservice

Mail: ast@ast.dk

Sikker mail: sikkermail@ast.dk

Tilgængelighedserklæring