Nyhedsbrev maj 2022
Kommunalret
Retten til at få ordet og til at få en afvigende mening tilført beslutningsprotokollen
Borgmesteren i Rudersdal Kommune havde under et kommunalbestyrelsesmøde afskåret et kommunalbestyrelsesmedlem fra at få ordet.
Ankestyrelsen fandt på den baggrund, at Rudersdal Kommune havde handlet i strid med den kommunalretlige grundsætning om retten til at få ordet, kommunestyrelseslovens § 13, stk. 2, samt kommunens forretningsorden.
Initiativretten og retten til at få ordet
Et medlem af kommunalbestyrelsen i Sorø Kommune havde skrevet til Ankestyrelsen om to punkter på et kommunalbestyrelsesmøde.
Ankestyrelsen vurderede, at initiativretten var iagttaget, da de ønskede forslag var optaget på dagsordensudkastet til kommunalbestyrelsens møde.
Ankestyrelsen gjorde opmærksom på, at hvis en sag skal afvises fra dagsordenen med den begrundelse, at der ikke er tale om et kommunalt anliggende, eller at sagen er identisk med en sag, der tidligere har været behandlet i kommunalbestyrelsen, skal det ske i forbindelse med godkendelse af dagsordenen.
En kommunes salg af kontrolydelser i forbindelse med sociale klausuler
Odense Kommune var blevet i tvivl om, hvorvidt det var lovligt, at kommunen havde indgået aftaler med fire selskaber om rådgivning og sparring om håndhævelse af selskabernes sociale klausuler.
Det var Ankestyrelsens vurdering, at Odense Kommunes salg af kontrolydelser i forbindelse med sociale klausuler ikke var i overensstemmelse med kommunalfuldmagtsreglerne.
Forvaltningsret
Partshøring inden opsigelse af kontrakt om familiepleje
Holstebro Kommune havde undladt partshøring af en plejefamilie forud for opsigelse af en familieplejekontrakt.
Ankestyrelsen vurderede, at der er pligt til at foretage partshøring, hvis opsigelsen skyldes plejefamiliens forhold. Det gælder også i tilfælde, hvor opsigelsen skyldes, at plejefamilien efter socialtilsynets vurdering ikke kan varetage barnets behov, hvis det skyldes forhold, der kan henføres under plejefamilien.
Habilitet i en sag om lokalplan
Byrådet i Hedensted Kommune mente, at et byrådsmedlem var inhabilt ved behandlingen af en sag om vedtagelse af en lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg.
Byrådsmedlemmet havde som formand for Danmarks Naturfredningsforening Hedensted underskrevet et høringssvar fra foreningen, hvori foreningen udtalte sig imod planforslagene.
Ankestyrelsen fandt det ikke godtgjort, at Danmarks Naturfredningsforening Hedensted havde en sådan særlig interesse i sagen, at det kunne føre til byrådsmedlemmets inhabilitet.