Gå til indhold

Ny guide beskriver, hvordan sager om afslag på hjælp eller ophør af hjælp pga. formue skal behandles efter aktivloven

I Ankestyrelsens principmeddelelser 28-24 og 23-23 har Ankestyrelsen samlet en række tidligere principmeddelelser om formue og formues betydning for hjælp efter aktivlovens §§ 22-25. Ankestyrelsen har også udarbejdet en praktisk guide, der gennemgår de enkelte elementer og systematikken i sager om formue. Guiden er tænkt som et arbejdsredskab, som kommunerne kan bruge ved behandling af sager om formue. Denne artikel beskriver kort, hvad der kan være svært for kommunerne, når de skal behandle sager om hjælp efter aktivlovens §§ 22-25, hvor der indgår formue.

Af fuldmægtig Mette Jønsson

Kommunen skal foretage en række delvurderinger for at kunne træffe en korrekt afgørelse om afslag på hjælp eller ophør af hjælp pga. formue efter aktivlovens §§ 22-25. Her er guiden tænkt som et arbejdsredskab – en slags ”opskrift” – hvor vi gennemgår de overordnede principper og den systematik, som kommunen skal følge ved behandlingen af sager om formue. Derudover beskriver vi de gældende regler og Ankestyrelsens praksis i formuesager. Guiden er også tænkt som et opslagsværk i forhold til de enkelte emner, der indgår i formuesager.

En af de vurderinger, kommunen skal foretage, og som efter Ankestyrelsens erfaring kan give udfordringer, er, om et indestående på en borgers konto er formue, eller om indeståendet også består af indtægt, der skal bruges til forsørgelse. Det kan fx være, hvis en borger har fået udbetalt sin sidste lønindtægt eller sine sidste arbejdsløshedsdagpenge, umiddelbart inden vedkommende søger om hjælp. I sådan et tilfælde skal kommunen være opmærksom på, om indeståendet på en konto udgøres helt eller delvist af indtægten.

En anden vurdering – der erfaringsmæssigt kan give udfordringer – er, om en formue er i behold, så borgeren kan bruge denne til sin forsørgelse. Det kan fx være, hvis en borger overfører en formue fra sin egen konto til en anden persons konto. Som udgangspunkt er overført formue ikke længere i behold og har dermed ikke betydning for, om borgeren kan få hjælp efter aktivlovens §§ 22-25. Kommunen kan imidlertid tilsidesætte overførslen og anse formuen for at være i behold, hvis tre betingelser, som følger af Ankestyrelsens principmeddelelse 52-18, er opfyldt.

Vores erfaring er, at kommunen ofte enten ikke forholder sig til alle tre betingelser, eller ikke i tilstrækkeligt omfang får undersøgt, om alle tre betingelser er opfyldt.

Ankestyrelsen ser også eksempler på, at kommunen anvender den udmeldte praksis i principmeddelelse 52-18 i sager om omregistrering af biler til en anden person. Principmeddelelse 52-18 kan imidlertid kun anvendes i forhold til pengebeløb og ikke i forhold til biler.

Ankestyrelsen ser også, at kommunerne ikke altid undersøger, om de kan se bort fra en formue, for at en borger kan opnå en nødvendig boligstandard, eller at kommunerne har et forkert udgangspunkt for vurderingen af, om der skal ses bort fra et beløb af en formue af hensyn til boligformål. Her er det afgørende, om borgeren har en rimelig bolig, og ikke om vedkommende fx har konkrete flytteplaner.

Vi håber, at den praktiske guide kan hjælpe med at give kommunerne et samlet overblik over de delelementer, der skal indgå i kommunernes vurdering af sager om formue i forhold til hjælp efter aktivlovens §§ 22-25.

Hent guiden

Principmeddelelse 28-24
Principmeddelelse 23-23

Sidst opdateret 25.03.2025

Ring: 33 41 12 00 man-tirs og tors-fre kl. 9-15. Onsdag lukket

Adresse: Ankestyrelsen, 7998 Statsservice

Mail: ast@ast.dk

Sikker mail: sikkermail@ast.dk

Tilgængelighedserklæring