Firmanavne, kunstnernavne, foreningsnavne og varemærker

Du kan få beskyttet dit firma-, kunstner- eller foreningsnavn eller varemærke ved at anmelde det til Ankestyrelsen

Beskyttelse af navnet

En beskyttelse af navnet betyder, at privatpersoner ikke kan tage navnet som et nydannet mellem- eller efternavn. Beskyttelsen hindrer dog ikke, at privatpersoner kan tage navnet efter navnelovens øvrige bestemmelser, for eksempel hvis personen har tilstrækkelig slægtsmæssig tilknytning til navnet.

Navne, der var anmeldt efter den tidligere navnelov, var beskyttet frem til den 30. september 2006. Hvis du ønsker, at navnet bliver beskyttet igen, skal du på ny anmelde navnet.

Firmaer, foreninger og varemærker

Du kan kun anmelde navne på allerede eksisterende firmaer, foreninger og varemærker. For at kunne anmelde et navn, skal det dokumenteres, at firmaet, foreningen eller varemærket har ret til navnet. Det kan du for eksempel gøre ved at medsende registreringspapirer, SE-nr. eller lignende. Både danske og udenlandske navne kan beskyttes.

Det er kun navne, der har en sådan karakter, at de kan bruges som personnavne, du kan anmelde. Du kan ikke beskytte et navn, der for eksempel indgår tal og andre tegn i, eller som er et foreningsnavn (for eksempel "Den Danske Forening for Servietsamlere").

Kunstnere

Du kan kun anmelde et kunstnernavn, hvis det er almindeligt kendt. Du skal derfor kunne dokumentere, at navnet er et almindeligt kendt kunstnernavn i befolkningen. Både danske og udenlandske kunstnernavne kan beskyttes.

Sidst opdateret 20.11.2013